Register
Ismét lesz mezőgazdasági gépészmérnök képzés - Műszaki felsőoktatás és vidékfejlesztés Mezőtúron
oktatás

A Szolnoki Főiskola megszűntette mezőtúri mezőgazdasági karát, az oktatást Szolnokra vitték át. Herczeg Zsolt, Mezőtúr város polgármestere, valamint Dr. Dávidházy  Gábor főiskolai tanár, az egykori mezőtúri kar vezető oktatója 2011 nyarán megkeresték a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolát, illetve annak fenntartóját, a Szeged-Csanádi Egyházmegyét annak érdekében, hogy vállalja fel az ötven éves múltra visszatekintő mezőtúri műszaki felsőoktatás újraindítását.

 

 

A szegedi Főiskola elvállalta, hogy a már meglévő Teológiai Kara és Humán Tudományi Kara mellett biztosítja a mezőtúri mezőgazdasági felsőoktatás folytatását egyházmegyei fenntartói háttéren. A Főiskola tekintettel volt arra, hogy Mezőtúr az Egyházmegye területére esik, és az Egyházmegye is kész támogatni olyan helyi kezdeményezéseket, amelyek az ottani közösségek és a régió javát szolgálhatják azzal, hogy az egyházi felsőoktatás küldetésének megvalósításán keresztül járulhatnak hozzá a vidék gazdasági és egyúttal szellem-lelki megtartó erejének növeléséhez. Fontos tényező, hogy mindebben a katolikus egyház és más keresztény felekezetek gazdag képzési tradícióira lehet építeni a vidéki lakosság képzésének, szociális felemelésének szolgálatában, újra lehetőséget biztosítva a mezőgazdasági termelőmunkában való helytállásra felkészítő képzési-nevelési programok indítására.

 

A Főiskola mezőtúri felsőoktatási szerepvállalása nem piaci tevékenység, hanem - az önfenntartásra törekedve - újabb eszközöket vezethet be a társadalom szolgálatában, elsősorban a magyar vidék erősítésében. A felsőoktatási célok megvalósításához szükséges vagyonnal Mezőtúr városnak kell rendelkeznie, az egyházi felsőoktatási intézmény csak használatba kaphatja a szakmai feladatok ellátását lehetővé tévő ingatlanokat és ingóságokat. Noha a használatba adás még nem valósult meg, de a szegedi Főiskola 2011 decemberében létrehozta mezőtúri Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézetét, azzal a feladattal, hogy mielőbb lásson hozzá a mai igényeknek megfelelő felsőoktatási, valamint a felnőttképzéshez és a közoktatáshoz is kapcsolt vidékfejlesztési célok megvalósításához. Az egyházi felsőoktatási intézmény - amely nevét az új Felsőoktatási Törvény már Gál Ferenc Főiskolára rövidítette – az Intézet vezetésével Dr. Dávidházy Gábort bízta meg. Az Intézet első irodáját a mezőtúri Városházán nyitotta meg, ahol a Petőfi téri épületbe való beköltözésig fog működni. Dr. Dávidházy Gábor intézetigazgató és munkatársai már hozzáláttak a mezőgazdasági gépészmérnök és mezőgazdasági szakok felsőoktatási akkreditációhoz, a felnőttképzési és a vidékfejlesztési programok előkészítéséhez.

Az Intézet elérhetősége:

Gál Ferenc Hittudományi Főiskola

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet

5400 Mezőtúr, Kossuth Lajos tér 1.

tel.: 56/850-151; 56/850-181

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Dr. Kozma Gábor rektor

 
Copyright © 2024. MezÅ‘túr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu