Register
Barátunk az atomenergia
oktatás

A mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 12. évfolyamos környezetvédelem és vízgazdálkodás szakmacsoport tanulóiként ez év március 14-én Juhászné Patkós Edit igazgatónő és Majoros Gergely igazgatóhelyettes úr kíséretével, a kötelező szakmai terepgyakorlat keretében ellátogattunk a Paksi Atomerőműbe.
Először végigvezettek bennünket a látogatóközpontban, ahol ismertették az atomerőmű történetét, felépítését és működését. Ezután a szigorú biztonsági előírásokat betartva bemehettünk az atomerőmű területére is. Lenyűgöző látvány fogadott bennünket, amint az atomerőmű 4. blokkjába léptünk. A hatalmas turbinák, generátorok zaja csak fülvédővel volt elviselhető. Felejthetetlen élmény volt látni magát az atomreaktorokat is. Megfigyelhettük, hogyan dolgoznak az erőmű munkatársai, a gyakorlatban láthattuk azt, amit eddig csak elvekben tanultuk, hogy hogyan állítják elő az atomerőműben a villamos-energiát. Egy üvegfolyosón keresztül láthattuk a 4. blokk irányítótermét is.  Megnézhettünk egy műszakváltást és megtudtuk, hogy milyen végzettséggel rendelkező szakembereket foglalkoztatnak az üzemben. Mindenütt szigorú rend, tisztaság és nagyon komoly biztonsági előírások a jellemzők.


Hazafelé kitérőt tettünk a Kiskunsági Nemzeti Park Látogatóközpontjába Kecskeméten és a természetben pedig bepillanthattunk egy mesevilágba, a Böddi-széken. A Nemzeti Park egyik munkatársa segítségével itt, a belső-ázsiai jellegű szikes tavak láncolatánál tanulmányozhattuk a tavaszi madárvonulást. A nap végén a kiskunsági homokbuckákat bemutató 600 méter hosszú tanösvényen tettünk egy sétát Fülöpszállás mellett.
Kissé fáradtan, de sok új élménnyel gazdagabban tértünk haza. Ez a terepgyakorlat is (mint az elmúlt évek alatt végigélt többi is) megerősítette bennünk a természet szeretetét, s a bennünket körülvevő világ védelmének fontosságát.

Kelemen Ibolya
Tóth Mária
12. D
Teleki Blanka Gimnázium

 
Copyright © 2024. MezÅ‘túr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu