Register
Újra Triennálé
kultúra

A Mezőtúr és Vidéke oldalain az elmúlt hónapokban többször megjelent a XII. Alföldi Fazekas Triennálé pályázati felhívása, amely versenybe és kiállításra hívta a hazánkban alkotó fazekasokat, keramikusokat. A Triennálé története az 1970-es években kezdődött. A Mezőtúron akkoriban sokat gyűjtő, tevékenykedő néprajzkutatóknak, a szolnoki illetőségű Szabó Lászlónak és Gulyás Évának, illetve a Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményét gondozó Kresz Máriának sikerült meggyőznie a megyei kulturális vezetést arról, hogy a térség kiemelkedően gazdag kerámiaműves múltja és jelene megérdemelne egy országos jelentőségű versenyt.

Az első seregszemléket még a megyeszékhelyen rendezték, a szervezők későbbi döntése alapján végül Mezőtúr és Karcag, a két nagy fazekasközpont, adott és mind a mai napig ad otthont háromévente felváltva a már akkor is rangosnak számító rendezvénynek.

Az 1980-as évek közepe óta a verseny kiírása alig változott: a jelenkori lakáskultúrába jól illeszkedő kerámiatárgyakkal lehetett és lehet nevezni, melyek anyaga, formája és díszítménye a funkciót szolgálja. Fontos továbbá, hogy a hagyományos népi cserépedény-készítés jegyei felfedezhetők legyenek a tárgyakon.

Az értékelés is sok éve hasonló: a pályázati zsűrizést – mely egyben hivatalos népi iparművészeti zsűrizés -, öt néprajzos és fazekas szakember végzi. A legjobb, a kiírásnak leginkább megfelelő tárgyak, tárgycsoportok készítője kapja a Triennálé Nagydíjat, továbbá számos más helyezés és különdíj is elnyerhető.

Az idén soron következő esemény helyszínéül a 2009. évi pályázati kiállítás sikere okán ismét Mezőtúrt választotta a szervezést koordináló Hagyományok Háza.

A május eleji beadási határidőre az ország számos pontjáról, összesen 29 műhelyből 120 tétel önálló cserépedény, valamint készlet gyűlt össze a Fazekas Múzeumban.  Nagyon örvendetes, hogy Mezőtúrt most kiemelkedően sok alkotó képviseli. Őket név szerint is említsük meg: Balogh Ibolya, Derecskei Magdolna, Búsi József és Búsi Józsefné, Takács Eszter és Szabó Zoltánné, Biharyné Zoltán Emese, Cseh Magi, Hornyákné Sila Katalin mind városunkban dolgoznak, de Kozák Éva és Berta István nevét is említhetjük, hiszen ők a dunántúli lakhelyük ellenére magukat elkötelezték a „túri iskolának”.

A szakértők május 9-én véleményezték a beadott pályaműveket, kialakult díjazottak névsora. Biztosak lehetünk benne, látva a kiváló munkákat, hogy június első szombatján a Városi Galériában egy nagy verseny legjobbjai kapják meg a kitüntető címeket, illetve az év egyik legjobb kiállítása nyílik majd meg.

Pusztai Zsolt

muzeológus

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu