Register
Az Atyamesterek kiállítása
kultúra

A XII. Alföldi Fazekas Triennáléhoz kapcsolódó programok sorában találjuk Búsi Lajos és Gonda István fazekasok közös kiállításának megnyitóját. (Nyugodtan írhatnánk azt is, a Búsi-Gonda kiállítás kísérő programja a Triennálé… de adjuk meg a tiszteletet a messziről jövőknek.)

A két alkotó szakmai múltja vagy nagyon hosszú oldalakon lenne kifejthető, vagy egyetlen tömör mondatba is összesűríthető. Ez utóbbi így hangzik: Amit fazekas a saját szakmájában Magyarországon elérhet, azt Búsi Lajos és Gonda István elérte.

Már évtizedekkel ezelőtt a Népművészet Mesterei lettek - ez a legmagasabb cím a népi iparművészet területén. A mesterek közt is Atyamesternek számítanak, tudásuk alapján a ma dolgozó, Mezőtúrhoz kötődő fazekasok szinte mindegyike szakmai példaképének tartja a két alkotót. Tanultak-ellestek tőlük formát, technikát, precizitást és munkához való hozzáállást.

A Búsi-féle negyven centiméteres csalikancsó, a Gonda-féle óriás rátétes tál fogalom a szakmában. Lehet más stílusban dolgozni, lehet más hagyományokat követni, de korongozótudás, forma és díszítmény harmóniája terén a jelenkori magyar népi (és népi iparművészeti) kerámia csúcsteljesítménye e két alkotó munkássága.

Mindenkit várunk június 2-án 16 órától a Túri Fazekas Múzeumba, ahol a fentebb leírtak igazságtartalmáról meg is lehet győződni!

Pusztai Zsolt

muzeológus

 
Copyright © 2024. MezÅ‘túr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu