Register
Nyár, Strand, Buli, Mezőtúr - EastFest
kultúra

Ki ne emlékezne a mezőtúri fesztiválokra? Ki ne járt volna kinn bokáig érő sárban, a Laktanyában? Ki ne vett volna olcsó, meleg sört egy kedves nénitől a Dob utcában? Nos, szerintem sokan emlékezünk ezekre a felejthetetlen, nyári estékre, amikor mindenki közösen ordított egy jó Tankcsapda koncerten és úgy búcsúzott, hogy majd jövőre... 2006 után nem volt jövőre... Igen már 6 éve nincs fesztivál, nincs Wan2 Mezőtúron... és nem is lesz. Inkább jön az EastFest, ami valljuk meg őszintén, nem vonultat fel 250 zenekart és dj-t, ám mégis kitűnő szórakozást ígér, megfizethető belépők mellett, nem csak a mezőtúri közönségnek 2012. június 14-16 között. Bodák Márk a fesztivál egyik szervezője erről mesélt a Pont Rádión.


 

– Olvashattuk szórólapokon, közösségi oldalakon, hogy egy ideje valami készül Mezőtúron. Elárulod mi is ez?

– Reményeink szerint egy könnyűzenei fesztivál, ami részben felidézheti a régi, nagy múltú mezőtúri fesztiválokat. Azért mondom, hogy részben, mert nyitunk a világ felé, nyitunk különböző zenei kultúrák felé. Itt a klasszikus rockzene mellett, az elektronikai és hip-hop színpadra gondolok, ahol a szakma nagy nevei fognak fellépni.

– Említetted, hogy a régi mezőtúri fesztiválok mellett azért nem lehet elmenni. Régi fesztiválváros vagyunk, voltunk… miért pont Mezőtúr?

– A szervezők túlnyomó többsége, vagy mezőtúri, vagy mezőtúri születésű, tehát kötődünk a városhoz. Nem szerettünk volna elmenni a régi fesztiválok mellett. Tudjuk azt, hogy egy nagyon színvonalas és nagyon nagy előddel állunk szemben. Azt szeretnék, hogy az East Fest által Mezőtúr újra fesztiválváros lehessen. Látjuk a hiányt, látjuk az űrt, hogy ebben a régióban hasonló rendezvény nincs. Ezeket látva úgy gondoltuk, hogy bátran lehet Mezőtúrra jönni, bátran fogunk június közepén egy ilyen rendezvényt lebonyolítani!

Beszéltünk már arról, hogy nem csak egy színpad kap helyet a fesztivál területén, hanem több kisebb színpad is. Egy klasszikus rock fesztiválról beszélünk. Nem a régi rock fesztiválokra kell gondolni. Nem a klasszikus rockfesztivál lesz, már csak a két másik színpad miatt is. Reméljük ezzel pozitív csalódást fogunk okozni.

– A fellépőkről is beszélnünk kell. Mi alapján választottátok ki az East Fest zenekarait, DJ-it, MC -it?

– Most már elmondhatom, hogy egy éve fogalmazódott meg bennünk ez a fesztivál és akkor csináltunk egy képzeletbeli listát. Nyilván a listáról kellett kihúznunk, gondolkodnunk kellett ki is lehet a legideálisabb számunkra. Nagyon fontos volt, hogy maximálisan kiszolgáljuk a fesztiválozókat, hogy sokaknak elhozzuk a kedvencét, akit szívesen hallgat. Reméljük, hogy jól választottunk és sok mindenkinek tetszeni fognak a koncertek.

Úgy képzeltük el, hogy ne csak a fiatalok, ne csak az elektronikus zene és a hip-hop szerelmesei látogassák a rendezvényt, hanem azok a régi rockerek is, akik már talán a gyermekeikkel együtt jöhetnek ki szórakozni. A rendezvény12 év alatt természetesen ingyenes lesz, így akár egy családi délutánt, kora estét is el tudnak tölteni együtt azok, akik gyermekükkel képzelik el ezt a nyári hétvégét.

– A mezőtúri zenekarokról még nem esett szó. Ha már mezőtúri szervező gárda, lesznek-e mezőtúri kötődésű zenekarok?

– Sok mindent elkövettünk annak érdekében, hogy minél több mezőtúri együttes meg tudjon jelenni. A pénteki főnapon például az Esti Kornél lép fel először 5 órakor Tulajdonképpen ők nyitják a fesztivált. Ezen kívül is lesznek olyan fellépők, akik mezőtúriak vagy a közeli városokból származnak.

– Az új irányvonalba egy új gondolat is tartozik. Megfogalmaztatok egy küldetést a fesztiválnak. Miről van itt szó?

– Nagyon fontos volt számunkra hogy a fesztivál mellett mi hangot szeretnénk adni annak, hogy vannak problémák az országban, amik minket is érintenek, a várost is érinti. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, publicitást biztosítani. Az idei téma a vidék elnéptelenedése, elvándorlása lesz. Erre próbáljuk felhívni a figyelmet. Egy olyan előadót hívtunk meg akivel a beszélgethetünk és mélyebben a téma mögé nézhetünk. Tudjuk, hogy nem fogjuk megváltani a világot, de bízunk benne, hogy hangot tudunk adni és egy kicsit előrébb tudunk lépni. Fontos még, hogy ez az előadás mindenki számára ingyenesen látogatható lesz, ahová várjuk az érdeklődőket a Főiskolára.

– Ha jól tudom nem csak ez az előadás az egyetlen ingyenesen látogatható része a fesztiválnak.

– A KRESZ pályán fogunk még egy sportrendezvényt bonyolítani a fesztivállal párhuzamosan június 16-án., ahol skate- és gördeszka verseny lesz. Fontos, hogy a mezőtúri deszkások, korisok is teljes mellszélességgel mellettünk állnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy színvonalas kísérőrendezvényt hozzunk tető alá. Mi egy budapesti fiatalemberrel vettük fel a kapcsolatot, aki a szervezési oldalt erősíti. Azt szeretnénk, hogy ez a verseny az évek alatt egy színvonalas, saját lábán is megálló üde színfoltja legyen Mezőtúrnak.

– Javában zajlik a jegyértékesítés. Milyenek az eddig tapasztalatok?

– A Ticket Express összes irodájában értékesítésre kerülnek a jegyek. A visszajelzés nagyon jó, de számot nem szeretnék mondani. Helyben is sok jegy elfogyott már. Mezőtúron az IBUSZ irodában és az ERŐD KLUB-ban lehet megvásárolni a jegyeket elővételben, június 10 –ig.

– Kik azok a partnerek, akik odaálltak a fesztivál mellé?

– Amellett hogy az újnak bizonyítani kell, 2012-ben is lehet művészet támogatókat találni. A teljesség igénye nélkül partnerünk a Soproni, a Coca-Cola, a Red Bull, Finlandia, Jack Daniels, Rádió 1, Music Channel, Túripressz, Pont Rádió, Partyanimals.hu és a különböző party websiteok, valamint Mezőtúr Város Önkormányzatát is meg kell említenünk,  mert az ő segítségük is nagyon fontos számunkra! Részletes program, jegyárak a www.eastfest.hu oldalon!

-f-

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu