Register
Megújult a Katolikus Iskola
Írta: Bodor Márti   

Az idei tanévet már az új épületszárny birtokában kezdhették meg a Szent István Katolikus Általános Iskola diákjai. Az épületről Horváth Róbert iskolaigazgatóval beszélgetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen beruházásból valósult meg az épület?

A Szeged-Csanádi Egyházmegye volt a beruházó, neki van egy jogi személye a SZEGEKIF (Szent-Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság) és ők a finanszírozók is egyben. 2011 tavaszán a SZEGEKIF igazgatója, Barabás Hunorné engedélyezte, hogy a régi épület helyén egy új iskola kerüljön megépítésre. Így kezdetét vette a munka, terveket kellett készíteni, jóváhagyatni, majd építkezési vállalkozót választani és az építkezést elkezdeni.

 

Miben újult meg az iskola? Milyen változásokat hozott az új épületszárny?

2012. júliusára elkészült az új épületrész, ahol 6 tanterem, 1 fejlesztő szoba, egy közös nagyszertár és a vizesblokk került kialakításra, valamint egy 160 négyzetméteres aula. Emellett teljes felújításra került a régi épületszárny: nyílászárók cseréje, tantermek teljes körű felújítása, a világítás korszerűsítés is megtörtént, illetve az udvar burkolása, most már olyan felületen tudnak a gyerekek közlekedni, ami teljesen pormentes. A régi szárnyon kialakítottunk egy tanári szobát, egy nyelvi labort, és egy számítástechnikai szaktantermet.

Az új épülettel új rendet kellett kialakítanunk. Szigorítottunk a belépésen. A gyerekek napközben csak váltócipőben a terem előtt, tanári felügyelettel tartózkodhatnak. Az alsó tagozatosok saját teremben vannak, a felsősök szaktantermekbe járnak. Van már matematika, magyar, természettudomány, történelem és művészeti szaktantermünk, valamint egy fejlesztő termünk, ahol a gyógypedagógiai, logopédiai foglalkozásaink folynak. Nagyon jól működik aulánk, ahol a közösségi megbeszéléseket, rendezvényeket tudjuk megtartani.

 

Milyenek a visszajelzések az épülettel kapcsolatban?

Mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kapunk. Nagyon szép, nagyon korszerű, tágas, használható az intézmény. Nagyon vigyáznak a gyerekek a tisztaságra. Mondhatom azt, hogy nincs is konfliktus a gyerekek között, mert mindig felügyelet alatt tudjuk őket tartani.

 

A tanári karban történt változás?

Történtek változások: az angol tanárunk Weigert Zoltán, városunk egyik legkiválóbb szakembere lett, gyesről jött vissza a matematika tanár nénink, Kovácsné Bagdán Beáta, ő matematika – kémia szakos tanár és a fizika, kémia, rajz oktatását óraadó tanárokkal oldjuk meg.

 

Milyen kommunikációs csatornán lehet Önöket elérni, ha valaki tájékozódni szeretne az iskoláról?

Bejelentkezés alapján személyesen meg lehet tekinteni az intézményt,valamint honlapunkon is lehet érdeklődni (http://www.rkatisk-mtur.sulinet.hu/) Lesznek rendezvényeink, amelyek nyitottak a város lakossága felé. Ilyen pl. a Kiscsillag születik Mezőtúron, amit tavaly is mi rendeztünk. Októberben az őszi csendélet rajzverseny, az általános iskolás gyerekek számára és az elkészült alkotásokat az aulában állítottuk ki, ami szintén megtekinthető mindenki számára.

 

Az óvodával kapcsolatban van e valami terv a jövőre nézve?

Ott mindenévben egy csoportszobát újítunk fel, ezalatt a friss meszelést és a vizesblokk felújítását kell érteni. Idén a kiscsoportosok terme került felújításra.

 

Az új épületen található egy domborműalkotás, ami országszerte egyedülálló. Erről mit lehet tudni?

A dombormű ötlete Takács Győzőtől indult el. Ő keresett meg bennünket, hogy szeretne ehhez az épülethez hozzájárulni. Több ötlet volt arra milyen alkotás kerüljön elkészítésre. Volt szó arról, hogy az aulában egy egyházi alkotás készül, másik ötletként felmerült egyfajta harangjáték, de végül ez a dombormű valósult meg.

 

A dombormű elkészítéséről Takács Győző, keramikus beszél:

Több elképzelés volt arra vonatkozóan hogyan lehetne ennek az iskolának méltó, esztétikai karakteréhez illő alkotást létrehozni, amely a kerámia nyelvén szólal meg. Első lépésben körbejártuk az épületet és belső térben gondolkoztunk egy nagyobb méretű kompozíción. Végül az iskola névadójának a portréjához jutottunk el. A hely már a tervezés stádiumában meg volt jelölve. Nagyon szép, de nehéz feladat Szent Istvánnal foglalkozni, ugyanúgy minden más személyiséggel, akikről nem maradt meg semmi arcképmás. A történelem során több olyan kép készült Szent Istvánról, ahol az eszmeisége, karaktere, származása, az akkori törzsekhez kapcsolódó figuráns megjelenítése mindenkire rá volt bízva. Két alternatívát készítettem, egy kun karakterű figurát, és egy attól kicsit eltérőt, a honfoglalás korit. Örömömre szolgált, hogy együtt tudtunk gondolkozni az igazgató úrral, mert hogy ez műfajában országosan egyedülálló munka. A kerámiák városa Mezőtúr és régóta azon gondolkoztunk, hogy hogyan lehetne kültéren is ebből az anyagból alkotásokat létrehozni. Pirogránitból készítettem el a művet. Magas tűzön égettem és sajátos zöld mázzal patináztam. Egy kültéri arany liszterrel van a gloria és a korona imitálva. Az egész lényege a dekoratív megjelenítése a királynak, amely egy kicsit a reneszánsz hangulatot is jelképezi. Érdekesége – még azon kívül, hogy a koronázási jelképeket tartja a kezében – a glória, a szentséget szerettem volna kifejezni ezzel. Alul van feltüntetve a neve és a kettős kereszt, ami az ő szimbolikus keresztformája. Hogy koszorúzási alkalmakkor is meg lehessen emlékezni róla egy kis koszorútartót is elhelyeztünk. A bronzmáz hatására a napszak különböző időszakában másképpen játszik a felület. Érdemes arra járni megnézni, esténként mozgásérzékelővel meg van világítva. Remélem, hogy az intézmény is, és a város is gazdagodott ezzel az alkotással.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu