Register
A második évezred második évtizedében…
Írta: Bodor Márti   

„Javainkat akkor használjuk helyesen, ha azokból

bőkezűen és jó szívvel juttatunk másoknak is”

Kálvin János: Institutio III.7

 

 

Második alkalommal találkozhattak szeptember végén a Mezőtúr – környéki 28 tanyasi iskola egykori tanulói és tanárai. A rendezvény az idén 60 éves születésnapját ünneplő Mezőhéken a Dr. Páldi János Általános Iskola és Óvoda épületében kapott helyet.

 

 

 

 

A Mezőtúron élő, nehezen mozgó öregdiákokért házhoz ment a bérelt autóbusz, a többiek a Református Idősek Otthonánál szálltunk fel a buszra. Más településekről autóval érkeztek a meghívottak.

A túri busszal érkeztek meg a vendéglátás kellékei, melyek bepakolása után újból buszra ültünk, és indultunk a falu templomához. Útközben láthattuk a falunapi vigasságok kezdetét. Az Istenháza, mint egy ékszerdoboz ragyogott a napsütésben, fogadva katolikus és református híveket. A szolgáló lelkész Fazakas László Mezőtúrról, a kántor Horváth Tibor Siófokról érkezett. Mindkettőjük szolgálata kiemelt bennünket a hétköznapokból.

Visszaérkezve az iskolához, a folyosón megálltunk a 2004-ben felavatott Dr. Páldi János egykori tanyasi tanító domborműve előtt, meghallgatva egy emlékező verset. Az alkotás Simon Ferenc szolnoki szobrászművész munkája.

Ezután megnéztük a „Pándi sarok” kincseit, azokat az ereklyéket, amelyek a tanyasi élet kellékeit mutatja be, a XXI. században élőknek. A relikviák az egykori gazdák munkáját segítették, szolgálták, otthonukat szépítették.

A lelki, szellemi táplálékok után a tanteremben sütemény és ásványvíz várt bennünket. Az egykori tanyasi iskola tanulói – kik egytől nyolc osztályig tanulhattak együtt esetenként – idei zsivaja nem sokkal lehetett kisebb, mint gyermekkorukban. A jó hangulatú tombolázás után megérkezett Mezőtúrról a szép tálalású, bőséges és finom ebéd a Szőlőfürtből. A sütemények, kávé fogyasztása közben folyamatosan a régi emlékek, élmények megosztása adott örömöt mindannyiunknak. Tóth Boldizsárné Boldog Teréz, tanyasi öregdiák könyvéből felolvasásra került a tanyai tanítók neve tanévek szerint, s hallhattuk az egykori tanítványok megjegyzéseit, kiegészítéseit. A még közöttünk élő tanyasi tanítók és tanítványaik nemcsak lelkükben őrzik iskolájukat, de a megjelent könyvekben, versekben és személyes találkozásaikban.

Az idei harmadik találkozót kövesse a következő, örömet adva szervezőnek, résztvevőnek, támogatóknak, úgy, mint az idén is.

 

- Jávorcsikné -

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu