Register
Németh Csaba Mezőtúr gitárművésze
Írta: Bodor Márti   

A Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Hangversenysorozata első időpontjának meglepetés vendége Németh Csaba, az iskola egykori diákja volt. Én magam is ismerem Csabát, de felkaptam a fejem a „gitárművész” titulusra. Pályaválasztásáról, valamint életútjáról kérdezem.

 

 

- Mióta gitározol, és miért pont ez a hangszer fogott meg?

- 12 éves korom óta gitározom, de kicsi korom óta nagyon érdekelt a zene. A szüleim mindig zenét hallgattak régen és hallgatnak a mai napig, és érdeklődnek a zene iránt így az mindig is az életem része volt. Az első dolog, ami elindította bennem az érdeklődést a gitár iránt, egy film volt, amit kb 1 évesen láttam először és azután éveken keresztül minden nap megnéztem legalább egyszer. Ez egy rock’n’roll énekes-gitáros életéről szól. Teljesen a hatása alá kerültem, nagyon tetszett benne a zene, az éneklés, és természetesen a gitározás.

- Merre folytattad a tanulmányaidat a mezőtúri Zeneiskola után?

- 2000-ben Békéscsabára kerültem a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolába. Főiskolára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára és egyetemre a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karára jártam.

Említenél néhányat a versenyeredményeidről, koncertélményeidről? Mire vagy a legbüszkébb?

2003- Interpretationswettbewerb, Magdeburg (3.helyezés)

2003-Andrés Segovia Országos Gitárverseny (2.helyezés)

2005-Andrés Segovia Országos Gitárverseny (3.helyezés)

2012-Open Guitar Festival, Szabadka (1.helyezés)

2012-Transilvania International Guitar Competition (1.helyezés)

 

Az említettek közül mindegyikre büszke vagyok valamiért.  Mindig próbálom a tőlem telhető legtöbbet megtenni, egy verseny alkalmával az embernek nagyon sok gátat kell ledöntenie magában, rengeteg nehézséggel kell megküzdenie. Szokták mondani, hogy a részvétel a fontos, számomra is az egyik legfontosabb az, hogy egy-egy ilyen rendezvényen részt vegyek és végig csináljam. Jelenleg a legbüszkébb az utóbbi kettő eredményre vagyok.

- Mi volt az a momentum az életedben, amikor eldöntötted, hogy te a gitárnak fogsz élni? Köthető-e ez valami emlékhez?

- Ez egy folyamat része volt. Attól kezdve, hogy gitározni tanultam számos élmény, dolog egyre jobban megszerettette velem a zenélést.

- Tudjuk, hogy tanítottál is. Jelenleg mivel foglalkozol?

- Jelenleg is tanítok. Zeneiskolában és a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karán is adok órákat.

- A könnyűzenében milyen stílusok, együttesek a meghatározóak?

- Rengeteg féle stílust szeretek hallgatni a jazztől a popzenén keresztül a rock-ig. Mindegyikből rengeteget tanulok a mai napig. Valamennyi stílusban szeretek játszani is, de a kedvencem a hard rock, együttesek közül pedig a Scorpions a kedvencem és ami a legnagyobb hatással volt és van rám a mai napig.

- Mik a terveid a jövőre nézve?

- Szeretnék minél többet koncertezni, versenyezni, zenekarozni, stúdiózni, egy szóval minél többet zenélni és minél többet foglalkozni zenével, ezáltal a saját ismereteimet bővíteni.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu