Register
Az amerikai Blank TV-n a mezőtúri zenekar videóklipje!
Írta: Bodor Márti   

Mezőtúron él a zene! Egy ígéretes formáció mutatta meg magát az elmúlt hónapokban, a The Heartless Aisha névre hallgató zenekar. A néhány hónapos felállás nagy erőkkel hajt a kitűzött céljaik elérésért. Saját klip, koncertek, készülő lemez. Megalakulásukról, munkájukról a zenekar mezőtúri tagjaival, Nagy Lajossal, Major Zsolttal és Molnár Dániellel beszélgetek.

 

Nem most kezdtétek a zenélést. Mi ihlette ezt az új felállást? Hogyan áll össze a banda?

Molnár Dániel: A tagok közül többen már évek óta zenélnek. A hazai underground szinterén ismert bandákból jöttek mint például a Hope The Last és a Riseoffate. Sajnos már egyik zenekar sem működik. Egy biztos, a The Heartless Aisha megszületése az előbb említett két zenekar megszűnése nélkül nem jött volna létre. Öten vagyunk a zenekarban Nagy Lajos ének, Major Zsolt basszusgitár , Lipták Zoltán gitár, Gálik Tamás dob és végül én, szintén gitár.

A zenekar mellett két személy dolgozik folyamatosan: Gálik András, aki koncertszervezőként, marketing-ügyintézőként, menedzserként illetve Gyalog István, aki színpad-technikusként segíti a zenekart.

A hangzásvilágotokat tekintve a könnyűzene melyik műfaját képviselitek? Hogy tudjátok saját egyéniségeiteket belevinni a zenébe?

Major Zsolt: Mindig nehéz a saját zenédet kategóriákba sorolni, kívülállóként könnyebb eldönteni, hogy egy adott zene igazából milyen stílusba sorolható. Talán a Post-Rock , Post-Hardcore az, ami a legközelebb áll hozzánk. Modern, újszerű rock zenét kell elképzelni. Minden szám közös, közösen írjuk a dalokat. Valaki hoz egy vázlatosan felépített dalt, amit otthon megír, ezt próbán közösen megszerkesztjük és összerakjuk.

 

Elkészült a klip! Mondhatnám, hogy az első közös gyermeke a zenekarnak. Ez valóban így van? Közös szerzemény, közös ötletelés alapján zajlottak a felvételek?

Molnár Dániel: Ahogy Zsolt is említette nálunk közös minden. Kezdve a dalszerzéstől a forgatásig, az egész munkafolyamat során mindent közösen szerveztünk, intéztünk. Október 14-én jelent meg a klip és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk itthonról is. Meglepetésünkre külföldön is értékelhető produkciónak tartják, amit csinálunk, hiszen az amerikai Blank TV is műsorára tűzte a klipet és Nagy-Britanniában is egyre nagyobb az érdeklődés a zenénk iránt.

Kik voltak segítségetekre? Merre forgattatok?

Nagy Lajos: Katona Péter készítette a klippet, aki szintén mezőtúri, Vida Norbert és Kelemen Márton voltak a segítőink forgatás alatt, illetve a főszereplő Daruka Judit alakítása is kellett ahhoz, hogy egy ilyen anyagot tudjunk csinálni. Nagyon köszönjük nekik a segítséget! A klip egy része Mezőtúron a Művelődési Házban készült, amiért szintén szeretnénk köszönetet mondani Bordács Lászlónak. Nem megszokott sajnos a mai világban az önzetlen segítség.

„Határ a csillagos ég.” Mi a főcélotok? Angolul készülnek dalaitok, angolul is közöltök oldalatokon. Külföldi törekvéseitek is vannak?

Nagy Lajos: Nagyon nehéz már olyan zenét csinálni, amivel ismert tudsz lenni. Ez azért fontos, mert nyilván szeretnéd, hogy minél több emberhez jusson el a zenéd. Mi azon dolgozunk, hogy ez megvalósuljon! Azért írunk angolul dalokat, mert ezt a műfajt külföldön jobban elismerik és szeretik. Ma Magyarországon olyan zenekarok vannak a tévében, rádióban és újságokban, ahol a tagok 14 évesek - komolyabb zenei múlt, tapasztalat és tudás nélkül - ami a több éves gyakorlást, tapasztalatot már önmagában kizárja. Ez kell Magyarországon. Rengeteg tehetséges zenekar van itthon is, olyan zenekarok, ahol rengeteg munkát fektettek már abba, amit csinálnak. Sajnos eredmény nélkül. Ez például Nagy-Britanniában nem így működik. Az értéket keresik és nem azt, miből lehet pénzt csinálni. Azt hiszem egyértelmű, hogy melyik utat választottuk és merre orientálódunk!

A 2013-as évet tekintve vannak e már felkérések, mire számítotok?

Major Zsolt: Sokat várunk a következő évtől. Elkészül az első lemezünk, várhatóan márciusban. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy olyan anyag legyen, amivel a jelenlegi érdeklődést fent tudjuk tartani, ami most körül vesz bennünket itthon és külföldön egyaránt. Nyáron egy újabb klip várható tőlünk. Már most nagyon várjuk a forgatást. Tervben van egy nagyobb turné, ami külföldi állomásokkal is színesítve lenne. Ezt az évet sem zártuk még le, hiszen több koncert is lesz. Dolgozunk egy akusztikus videó sorozaton, amiben három-négy akusztikus dalunk lesz látható, illetve hallható. Első lépésben a Facebook oldalunkon, majd ezt követően szeretnénk akusztikus koncerteket is csinálni, ahol élőben is meghallgathatják az érdeklődők a dalokat!

 

www.facebook.com/theheartlessaisha

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu