Register
Dalmások Mezőtúron
Írta: Bodor Márti   

A Dalma Dance Club (DDC) 1998-ban alakult Törökszentmiklóson, Györfi Dalma vezetésével. Nem sokkal később Mezőtúr is csatlakozott a klubhoz. A táncosok mára igazolt versenyzők. Magyarországon túl külföldön is megmutatták már tehetésüket.. Mezőtúron egy olyan diák van, aki immár 10 éve tagja a klubnak. Beszélgetésemben Györfi Dalmát a klub alakulásáról, versenyeredményekről kérdeztem, Fazekas Nikolettát pedig az elmúlt 10 évről faggattam.

 

– Hogyan indult a „dalmázás” Mezőtúron?

– Mezőtúr volt a 2. tagozat, amit elindítottam. Eleinte fitness órákat, aerobic órákat tartottam, később megnőtt az igény a táncos foglalkozások iránt, így kezdtem a tánccal foglalkozni. Jövőre lesz a Dalma Dance Club 15 éves, ez idő alatt nagyon sokan megfordultak a kezeim alatt, van olyan, akinek már a lányát tanítom. Mezőtúr sosem volt a legnagyobb létszámú tagozat, viszont az eredményeket tekintve mindig a legjobbak között szerepeltek a helyi táncosok.

 

– Rengeteg versenyen vesztek részt. Mesélnél ezekről?

– Versenyekre gyakorlatilag 15 éve járunk. A jelenlegi Moderntánc versenysorozatra 5 éve. A táncosokkal nagyon sok helyre eljutottunk, jártunk Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban, Olaszországban, Horváthországban, Görögországban, Törökországban. A legjobb eredményünk egy csapat 3. helyezés, illetve egy egyéni 1. helyezés volt egy világbajnokságon. Többet járnánk külföldre, csak nagyon drága. Szülői tandíjakból tartjuk fent magunkat. Szponzorunk nincs, és így nehéz kijutni bárhová is. Tavaly viszont kaptunk az önkormányzattól támogatást, amit ezúton is köszönünk.

 

 

– Mi változott az évek folyamán?

– Van már mazsorett csoportunk. Magyarországon a legtöbb mazsorettest mi tanítjuk. Bár a főszerep mindig a táncé marad. Nagyon örülök, hogy az idei évtől úja indult egy mazsorett csapatunk. Bízok abban, hogy a helyi zenekarral is együtt tudunk majd működni. Változott a stílus is, most inkább a hip-hop elemek jellemzőek ránk. Ahogy változik az igény, úgy alakulunk mi is. Aminek nagyon örülök, hogy kialakult egy saját stílusunk, szokták mondani, hogy olyan „dalmás” a produkciónk”.

 

– Ki iratkozhat be hozzátok? Van korhatár?

– Táncolni sohasem késő elkezdeni. Van felnőtt csoportom, ők például a buli kedvéért járnak. Nem gondoltam, hogy ekkora nagy iskolám lesz, mikor elkezdem a tanítást. Egy célom van ezzel, hogy a mozgást megszerettessem a gyerekekkel, legyen egy rendszeres mozgás az életükben. A versenyző gyerekeknek később nagyobb lesz az önbizalma, kimernek majd állni a közönség elé, könnyebben veszik majd az akadályokat. Most van egy új óvódás csoportom itt Mezőtúron, ahol a legkisebb tanítványom 4 éves és mondhatom azt, hogy lepipál néhány 7-8 éves gyereket. Egyszóval bárki jöhet hozzánk. Nagyon örülök annak, hogy a mezőtúri tagozaton 6 fiú van. Ez nagyon ritka.

 

– Mekkorára nőtte ki magát az iskola?

– Jelenpillanatban 8 tanárral dolgozok együtt, 35 településen működik az iskola. Csak az lehet nálam tanár, akit minimum 10 éve tanítok és ez irányban kezdett el tovább tanulni. Olyanokkal dolgozok, akinek nem csak egy hivatás, hanem az élete is a tánc.

 

– Mezőtúron volt holtpont? Gondolkoztál azon, hogy abba hagyd itt a tanítást?

– Nagy törés volt, amikor elmentem szülni. 50 fővel hagytam itt az iskolát, és mikor visszajöttem 10 fő maradt. Ekkor majdnem feladtam Mezőtúrt. Ha nem lett volna 1-2 olyan ember, akiért azt mondtam, hogy érdemes folytatni, akkor feladom. És köztük volt Fazekas Niki is. Kitartott akkor is mikor mindenki más feladta.

– Míg a tagok folyamatosan cserélődtek ő itt maradt. Immáron 10 éve tagja a csoportnak. Jellemeznéd fejlődését.

– Niki mindig is az egyik legügyesebb volt. Egészen kicsi lányként került hozzánk. Mikor kimegy a színpadra látszik rajta, hogy szereti azt, amit csinál. Élvezi a táncot, kicsi lányként még azt is mondták rá, hogy sokszor túlságosan is „riszál”. Neki is volt kis törés a táncos karrierjében, de azt gondolom ezen sikeresen túl lépett. Mindenhol vannak hullámvölgyek. Úgy gondolom most megtalálta Niki azt a csapatot, ahol jól érzi magát.

 

Fazekas Nikihez fordulok…

– Mit jelent neked a tánc?

– Mikor táncolok akkor nem számít semmi. Hajt, hogy minél jobb legyek. Ilyenkor teljesen kikapcsolok és megszűnik a külvilág.

 

– Hogyan emlékszel vissza? Minek hatására kezdtél el táncolni?

Megtetszett, mozgásra vágytam. A zenét mindig is szerettem, táncolni szintén. Ebből adódott, hogy ezt a fajta sportot válasszam.

 

– Hogyan alakultál az évek folyamán?

– Tény, hogy volt mikor be akartam fejezni a táncot, de aztán mindig a gyakorlás mellett döntöttem. Egy-egy verseny után pedig az elért eredmények inspiráltak.

 

– Kinek köszönheted, hogy túl léptél a nehézségen?

Niki: – Mamámnak. Ő az, aki bátorít. Aki, ha megszidtak megvigasztalt és visszaterelt a tánc felé. Azért még nem kell feladni, mert valamit nem csináltam jól. Sokat köszönhetek neki.

Dalma: – Azt hozzá kell tennem, hogy én azt szidom, akiben látom, hogy benne van és meg tudja csinálni. Ő azért mindig könnyen átlépte az akadályokat.

 

– Mesélj az eredményeidről.

– A legbüszkébb arra vagyok, mikor Kovács Zoltánnal, duóban magyarbajnokok lettünk, és egyéniben szintén magyar bajnok lettem. Az első versenyemen 6 éves voltam, azóta 40 érmet sikerült összegyűjtenem különböző versenysorozatokban. 5-6 éve járunk intenzíven versenyezni, ezek gyümölcse 1-1 érem.

 

– Hogyan történik egy verseny felkészülés?

Niki: – Dalma olyankor keményebb. Nagyon sok próba van, hiányozni nem szabad!

Dalma: – Részemről ebben tudatosság van. Én felspannolom őket annyira, hogy óra végére már mérgesek rám. Mindig azt mondom nekik, hogy engem lehet utálni, de majd az aranyérem után elszáll a mérgetek.

 

– Mezőtúr után most Szolnokon táncolsz, mi ennek az oka?

– Szolnokon Mezőtúr mellett párhuzamosan kezdtem táncolni, aztán csak egyre akartam összpontosítani. Itt több a verseny, több a fellépés. A csapat nagyon könnyen befogadott. Úgy érzem ők fejlődőképesebbek, nagyobb eredményeket tudunk közösen elérni.

 

– További tervek?

– Ha kijárom a középiskolát, leérettségizem, Pesten szeretnék tovább tanulni, mint moderntánc tanár. De még csak elsős vagyok, úgyhogy erre térjünk vissza később.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu