Register
Isten éltesse, tanár úr!

A 95 éves dr. Dobos István köszöntése

 

Szeretve tisztelt tanárunk, dr. Dobos István 2012. december 13-án töltötte be a 95. életévét. A tanítványok ezreit érettségiztette és indította el a nagybetűs élet útján.

Dr. Dobos István több évtizeden keresztül tanított a mezőtúri Református Gimnáziumban (majd Dózsa), és időnként a leánygimnáziumban. A későbbiekben a helyi mezőgazdasági főiskola lektorátusának kinevezett vezetőjeként oktatott 17 évig.

 

Dobos tanár úr mértéket, irányjelzést mutatott, nyújtott számunkra. Az ő pedagógiai munkásságának középpontjába a diákok igyekezetét, szorgalmát állította. Nála a beskatulyázott tanuló kategóriája nem létezett. A végső mérlegelésnél a tanuló jóindulatú törekvését, pozitív irányú elmozdulását messzemenően értékelte. Egész pedagógiai működése sugározta ezt a segítő, de amellett megalapozó tudást elváró akaratot.

 

A tanár úr, akinek az egyéniségét osztályfőnökként is megismerhettük, ha az időjárás is megengedte, az iskola udvarán és a gáton tartotta a foglalkozásokat.

 

Akár a világirodalmat, akár az angol nyelvet oktatta maradéktalanul is sikerrel tudta megteremteni a lelkek között a kapcsolatot.

 

Tudjuk, a szavak lehetnek szürkék, és semmitmondóak. A tanár úr óráin, előadásain azonban a szavak életre keltek, felragyogtak rejtett szépségükkel, és értelmet nyertek.

 

Teológiai tanulmányai minden bizonnyal hozzájárultak ahhoz, hogy hamarabb felismerte a bajba jutottak nehéz helyzetét, s ahol tehette, segítette őket.

 

1945 után – különösen a személyi kultusz idején – gyakran szembesültünk az egymással keveredő és egymást kioltó gondolatok és értékelések megjelenésével. Ez a kusza összevisszaság szakavatott tanár közreműködése nélkül a tanulókban értékválságot idézett volna elő. Ez azonban nem következett be. A tanár úr ugyanis a magyar és a világirodalom oktatásánál mindig az értékálló eszmék, gondolatok örök igazságára hívta fel a figyelmünket. Magyar és angol szaktárgyai mellett orosz nyelvből is diplomát szerzett. A tantestületben a nyelvszakos kollégáknak ő tartotta az orosznyelv-tanfolyamot. Hozzá kell tennünk, hogy a gimnázium nyelvszakos kollégái a bevezetett nyelvet is magas szinten művelték, mindegyikük szakfelügyelői feladatot is ellátott. A tanár úr sokoldalú tájékozottságának köszönhetően minden órát tudott helyettesíteni. Otthonosan mozgott a biológia, földrajz és a filozófia terén is. Nagyszerű rendezői kézséggel állított színpadra irodalmi műveket is.

 

Dobos tanár úr ma is az aktív életvitel híve. Fordít könyveket, leveleket. Sokat olvas angol és orosz nyelvű könyveket. A polcon megtalálhatjuk Emily Brontë Üvöltő szelek vagy Jane Austen Büszkeség és balítélet művét, ugyanakkor nem hiányzik Dosztojevszkij vagy Lev Tolsztoj regénye az eredeti adott nyelven.

 

A tanár úr olvasta el Thuküdidész görög történetét a peloponnészosziak és athéniak háborújáról.

 

Mi az idén tartottuk 60 éves érettségi találkozónkat. Az 1946-47-es tanévtől kezdtél bennünket angolra tanítani, majd néhány év múlva az orosz nyelvet is megpróbáltuk elsajátítani irányításod alatt. Ez azt jelenti, hogy 66 éve ismerjük egymást. Mi is megöregedtünk. Amit egyszeri és megismételhetetlen életünk során megcselekedni szándékoztunk, azt megtettük. Nagy meghatározó dolgok ezentúl nem fognak történni velünk. Ezért úgy gondoljuk, hogy a sors által ránk kiszabott, de objektív körülmények által igen szűk korlátok közé kényszerített pályánkat legjobb akarattal megfutottuk. Becsületesen, szorgalmasan igyekeztünk élni és dolgozni. Gyermekeinket is ebben a szellemben neveltük.

 

Köszönjük a kapott útravalót! Meghatározó volt életünkben az az erkölcsi tartás és értékrend, amelyet a protestáns szellemiségű alma mater adott nekünk. Isten éltessen még sokáig! Szellemi igazodási pont vagy számunkra! Hitet, lelkierőt és bátorságot adsz ma is nekünk.

 

Si fractus illabatur orbis, impavidum ferient ruinae! (Horatius)

 

Illy László

Túri öregdiák, ny. egyetemi nyelvtanár

 
Copyright © 2024. MezÅ‘túr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu