Register
Magyar Kultúra Napja 2013

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint –Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Fenti gondolatok szellemiségében kerültek megrendezésre városunkban is a magyar kultúra napi programok a Közösségi Ház nagytermében.

Január 22-én 17 órai kezdettel a Népi Díszítőművészeti Szakkör Százszorszép című kiállítását nyitotta meg Patkós Éva városi képviselő, majd a kiállítóknak Csider Irén a szakkör vezetője adta át az elismeréseket. A kiállítás megtekinthető a Közösségi Ház nyitvatartási idejében. Gratulálunk a munkákhoz!

A kiállítás megnyitót 18 órától a Mezőtúri Általános Iskola és alapfokú Művészeti Iskola valamint a „Leg a Láb” Művészetoktatási Intézmény táncosainak ünnepi műsora követte. A megjelenteket köszöntötte Szűcs Dániel a Művelődési, Oktatási és Sportbizottság elnöke. A köszöntő után a felkészítő tanárok munkájának és a diákoknak előadásának köszönhetően kiválóan megszerkesztett, átgondolt, kellő alapossággal „megkomponált” műsort láthattunk. Felkészítő tanárok: Csiderné Csízi Magdolna, Fodorné Vajai Krisztina és Kiszely Erika. Ezúton is nagyon köszönjük igényes munkájukat, valamint köszönet az iskolák tanulóinak!

A kultúra napi programsorozat január 22-én 17.30 órai kezdettel  folytatódott a Közösségi Ház nagytermében. A Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola ünnepi hangversenyét láthattuk, hallhattuk az iskola tanárainak és diákjainak tolmácsolásában.

Köszönjük mindenkinek, aki előadásával színesítette az ünnepi  programsorozatot!

 

Bordács László

 

 

 

 

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu