Register
I. Tóth Károly Meghívásos Úszóverseny
Írta: Bodor Márti   

2013. január 12-én a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft., a Mezőtúr Város Sportiskola és a szülők szervezésében került sor a I. Tóth Károly Meghívásos Úszóverseny megrendezésére a mezőtúri fedett uszodában. A verseny célja versenyzési lehetőség biztosítása a Szolnok és Békés megyei egyesületek számára, valamint méltó megemlékezés Tóth Károly úszóedző és Balogh Melinda egykori versenyző emlékére.

A versenyt köszöntő beszédével Herczeg Zsolt polgármester nyitotta meg, majd ezt követően oklevelet adott át 3 mezőtúri versenyzőnek, akik az elmúlt időszakban csoportjaikban szép eredményeket értek el és hamarosan befejezik az úszást, valamint a Mezőtúri Úszó Szakosztály megalakulásának 35. évfordulója alkalmából emléklap átadásával köszönte meg a szakosztály tagjainak eddigi kiváló munkájukat.

A bemelegítést követően 9 szakosztály közel 200 sportolója kezdte meg a versenyzést.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Karcsi bácsi fia Tóth Tamás Károly is, aki a gyöngyösi úszó szakosztály sportolóival érkezett városunkba.

A mindenki „Karcsi bácsija” néven ismert Tóth Károly (1917-2000) 17 éven keresztül Mezőtúron úszóedzőként dolgozott, az Ő nevéhez fűződik a Mezőtúri Úszó Szakosztály 1978-as létrehozása. Karcsi bácsi általában 50 gyerekkel foglalkozott, 5 korcsoportban, akik közül többen országos bajnokságokon döntős úszók voltak. A hét 5 napján utazott Tiszaföldvárról városunkba az edzések miatt évtizedeken keresztül. Edzői pályafutását 77 évesen, 1994-ben fejezte be.

A versenyen megrendezésre került a Pille-párbaj Balogh Melinda emlékszám is, ahol az érmeket az elhunyt édesanyja adta át a résztvevőknek.

Balogh Melinda (1979-2012) Mezőtúron született és már nagycsoportos ovis korában kezdett az úszással ismerkedni. Nemsokára felfigyelt rá Tóth Károly és átvette Lindát a szakosztályába. Nagyon sok versenyen részt vettek, ahonnan Linda mindig éremmel tért haza. Legjobban a gyors és pillangó úszásnemeket szerette. 14 éves korában tanulmányai miatt került el Mezőtúrról Mezőberénybe, ahol sajnos nem volt uszoda, ezért az úszást felváltotta a futás és elkezdett triatlonozni. Békés megyében első helyezést ért el, valamint országos versenyre is eljutott.

Tanulmányait Budapesten az ELTE főiskolai karán végezte német-tesnevelés szakon és ezután 3 évig dolgozott pedagógusként. 28 éves korában nyelvtanulás céljából Angliába utazott. Sajnálatos módon nagyon korán, 33 évesen súlyos betegség következtében zárult le Melinda tervekkel, célokkal, sikerekkel teli szép élete.

A versenyen nagyon sok, kiváló eredmény született. A rendezőknek és a támogatóknak (Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft., Mezőtúr és Környéke Víz-és Csatornamű Kft., Rafi,BB-glas, Baracsi paletta, Mentész Zrt., Borzi Kft, ELT Hungaria Kft., Balogh család és a Szülők) köszönhetően minden csapat résztvevője és az edzők is vendéglátásban részesültek, nemcsak a dobogósok, hanem a 4-6. helyezettek is egyedi készítésű érmekkel térhettek haza.

 

Mezőtúri úszóink vasárnap sem pihenhettek, ugyanis Debrecenben képviselték városunkat az I. Medencés Maratonúszó Országos Bajnokságon, ahol nagyon szép eredmények születtek.

Ijfúsági kategóriában Lengyel Norbert 3. helyezést ért el, junior kategóriában Karapancsev Kristóf szintén dobogós 3. helyezett lett, valamint a női mezőnyben Nagy Kitti a 5. helyen végzett.

 

Forrás: Ifj. Tóth Tamás Károly, Balogh Melinda családja, Csipes Andor

 

 

Tisztelt Szervezők, Sportolók, Edzők!

Mezőtúr Város Önkormányzata nevében szeretném megköszönni a színvonalas rendezvény létrehozását, valamint szívből gratulálok minden úszónak és edzőiknek az eddig elért eredményekhez. További sikereket és jó egészséget kívánok!

 

Herczeg Zsolt

Polgármester

 

 

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu