Register
Szavalóverseny
Írta: Bodor Márti   

Városi szavalóversenyt tartott a Szent István Katolikus Általános Iskola 2013. április 12-én  a költészet napjához kapcsolódva. A versenyt a város nagycsoportos óvódásai és alsó tagozatos diákjai között rendezték meg. Erről beszélgettem az óvoda vezetőjével, Szűcsné Megyesi Erzsébettel.

Immár 3. alkalommal kerül megrendezésre ez a verseny, hogyan alakult az évek folyamán?

Három évvel ezelőtt felvetődött az ötlet így költészet napjához kapcsolódva, hogy valami hagyományteremtőt kellene alkotni. Az első alkalommal az alsó tagozat 1-2. osztálya között hirdettük meg a versenyt. Második alkalommal már 4. osztályig hirdettük meg a versenyünket a nagy érdeklődésre hivatkozva. Ekkor még a Közösségi Ház adott a rendezvénynek otthont. Idén már – 3. alkalommal – szintén nagy érdeklődés előzte meg a verseny, így maximálnunk kellett a jelentkezőket, minden osztályból és csoportból 3-3 gyermek jelentkezését vártuk. Végül 78 gyermek jelentkezett a szavalóversenyre. Most, hogy elkészült ez a szép iskola úgy gondoltuk méltó helyszínként szolgálja a rendezvényünket. Horváth Róbert, az iskola igazgatója maximálisan támogatott bennünket, az intézmény valamennyi dolgozója aktívan részt vett a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt. Már most mondhatom azt, hogy a 2014-es évben is szeretnénk megrendezni ezt a versenyt.

 

Az óvódások hogyan szerepelnek a versenyeken?

Már a kezdetek óta részt vesznek az óvodások is a versenyeken. A mi óvodánkban működik dráma szakkör, ott már belekóstolnak a szereplésbe a gyerekek. Az volt ezzel a célunk, hogy ebben a gépiesített világban mi óvodapedagógusok ezzel a szavalóversennyel elvessünk olyan magvat a gyerekek lelkébe a költészet által, ami majd egyszer lombos fává nő majd. Nagyon fontos ezt már pici korban elkezdeni. József Attila is olyan dolgokat írt, amit már óvodáskórúak is megértenek „Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!”. Úgy gondolom, hogy a mese, a vers átszövi az óvodai életet és az iskolában is rendszeresen jelen van.

 

Volt e valami kritérium a verseket illetően?

Nem. Most a természet csodáit jelöltük meg témakörnek, ez egy elég tág fogalom. Minden versenynek megvan a maga tematikája, tavaly mivel később sikerült megrendeznünk, így az anya, a család köré építettük fel a versenyt. Aki végzett a szavalással kézműves foglalkozáson vehetett részt, szintén a tavasz jegyében készíthettek díszeket.

 

Mivel díjazzák a részvételt?

Minden gyermek kap emléklapot és 1-1 kis édességet. Vannak különdíjaink, amiket felajánlás után kaptunk, illetve van a városi különdíjunk, amit az Önkormányzati Hivatal ajánlott fel. Az első három helyezett ajándéka egy könyv és Takács Győző által készített plakett. Herczeg Zsolt polgármester úr egyéb teendői miatt nem tudott maradni a díjátadáson, így Batta Attila Viktor alpolgármester úr adta át ezeket.

 

A kapcsolódó képeket megnézhetik ITT!

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu