Register
Lakossági tájékoztató
Írta: Bodor Márti   

Az önkormányzat területén az Alsórész-Oncsa városrészekben készült el legutoljára a szennyvízcsatorna hálózat. A beruházás 2005-2006. években valósult meg 40 % állami támogatásból valamint 60 % víziközmű-társulat által felvett kölcsönből. A beruházás összköltsége nettó 761.399 E Ft volt. A kölcsön lejárati ideje 2013. május 31.
A beruházás befejeződésével a társulat megszűnt és jogutódja az önkormányzat lett. A társulati kölcsön fedezetét az OTP LTP szerződéses konstrukcióban a lakosság által fizetett érdekeltségi hozzájárulás, a megtakarításokhoz kapcsolódó 30 % állami támogatás és a megtakarítások 3 %-os mértékű kamata biztosítja. Az OTP LTP szerződések futamideje 96 hónap a megtakarítás megkezdősétől számítva. A konstrukció lényege, hogy a lakossági megtakarítások rendszeresen havonta befizetésre kerüljenek. Ebben az esetben teljesül minden szerződéses feltétel és az eredeti számítások szerint az utolsó befizetést 2013. április hónapban kellett teljesíteni a lakosoknak.
Az OTP- LTP szerződéssel rendelkezők fizetési elmaradás esetén a megtakarításhoz kapcsolódó 30% állami támogatásra nem lesznek jogosultak, ami a hitel visszafizetését megnehezíti, az így elmaradó állami támogatást az önkormányzatnak kell pótolni. Az érdekeltségi hozzájárulás adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.
Abban az esetben, amikor a lakos a befizetést később kezdte meg, vagy a megtakarítások nem havonkénti rendszerességgel történtek, a megtakarítási időszak végét későbbi időpontban határozza meg az OTP LTP. Ez azt is jelenti, hogy sokan kaphattak olyan értesítést, amelyben az OTP arról tájékoztatta, hogy a szerződés lejárata nem az eredeti időpont, hanem későbbi időpontban-pl.:2013.szeptember 30 időponttal- került meghatározásra.
Az önkormányzat helyi adórendeletében a szennyvízcsatorna beruházás megvalósításának területén lévő ingatlantulajdonosok részére 2012. december 31-ig kommunális adókedvezményt biztosított abban az esetben amennyiben a lakos teljesítette az érdekeltségi hozzájárulás megfizetését. A kedvezményes időszak meghatározásánál döntő volt, hogy rendszeres megtakarítások mellett az utolsó befizetést 2013. április végéig kell teljesíteni. Ezért az egész évre vonatkozó kedvezményadás aránytalan mértékű előnyben részesítette volna a lakosok egy részét.

Amennyiben a lakos az elmaradt megtakarításait befizette, akkor megtakarítási számla egyenlegének egyeztetése céljából javasoljuk a lakosnak, hogy keresse fel a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Iroda Adó csoportját ahol Bárdos Andrásné ügyintéző ad felvilágosítást a felmerülő kérdésekre.


Varga Zoltán
pénzügyi irodavezető


 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu