Register
Éremeső az Európa Bajnokságon
sport

2013. április 05–07. Baja városa adott otthont a WTKA Világszervezet Harcművészeti Európa Bajnokságának. Örömünkre szolgált, hogy végre Magyarországon került megrendezésre ez a nemzetközi verseny, így nem kellett külföldre utazni. A háromnapos rendezvény alatt thaibox, touch (semi-contact), Oriental light-low, Oriental Classic (K1) valamint kínai eredetű formagyakorlatok kategóriákban mérhették össze tudásukat a versenyzők. A magyar klubok szerb, horváth, szlovák, szlovén, olasz, török és svéd klubok versenyzőivel is összecsaphattak a ringben és a páston egyaránt.

A Mezőtúri Kick & Thai-Boksz Klub öt harcossal képviseltette magát a rendezvényen a túrkevei TVSE thaibox szakosztályahoz igazolt versenyzőként.  Ádám Sándor -37 kg-ban K1 és light-low, Bóka Kamilla -57 kg-ban thaibox, Kurgyis Csaba -54 kg-ban thaibox és light-low, Rácz András -60 kg-ban thaibox és light-low, Tóth Károly-71 kg-ban K1 és light-low kategóriában.

Az első versenynap a selejtezőkről szólt, amely nem indult jól számunkra. Rácz András és Bóka Kamilla valamint Tóth Károly sajnos elszenvedtek egy-egy vereséget kezdésnek, azonban a folytatásban összekapták magukat és két-két győzelemmel fejezték be a napi versenyzést thai-boksz és K1 kategóriában, így a harmadik helyért küzdhettek másnap. Ádám Sándor és Kurgyis Csaba megállíthatatlanok voltak, ők esélyt sem adtak az ellenfeleiknek. Három mérkőzést követően nyugodtan hátradőlve várhatták a döntőt, hiszen legrosszabb esetben is a második helyen végezhettek. A light-low kategóriában induló versenyzőink sorozatos győzelmeikkel szintén beverekedték magukat a döntőkbe, így már borítékolhattuk, hogy helyezés nélkül nem fogunk távozni.

A másnapi döntőkben Tóth Károlynak K1 kategóriában és Bóka Kamillának thaibox kategóriában nem sikerül a dobogós helyet megszerezni. Nagyon szoros mérkőzést vívtak mindketten, azonban a pontozók döntése alapján az ellenfél, aznap jobban teljesített, így a negyedik helyen végeztek.

Rácz Andris a light-low kategóriájának döntőjében vitatható pontozás alapján vereséget szenvedett, így a második helyen végzett. Thaibox kategóriában sikerült nyernie, így a harmadik helyen zárt. Tóth Károly ellenfele a light-low döntőben egy korábbi light-low Európa Bajnok volt, akit taktikus küzdelemben sikerült térdre kényszerítenie. Ádám Sándor és Kurgyis Csaba ebben a kategóriában sem talált legyőzőre, lehengerlő mérkőzést produkálva megérdemelt győzelmet arattak.

Ádám Sándor teljesítményét értékelték a szervezők. Felajánlottak egy döntő lehetőségét egy nagyobb súlycsoportban, mivel az egyik döntős sérülés miatt nem tudta a mérkőzést elvállalni. Bevállaltuk a mérkőzést a 10 kg-al és három évvel idősebb fiú ellen light-low kategóriában. Sanyika derekasan állta a sarat, azonban kiütközött a súly és korkülönbség, így pontozásos vereséget szenvedett, azonban ez így egy Európa Bajnoki ezüstérmet hozott neki a két arany mellé. A versenyzőink összesen 5 Európa Bajnoki címet (arany), 2 Európa Bajnoki második (ezüst), 1 Európa Bajnoki harmadik (bronz) és 2 Európa Bajnoki negyedik helyezéssel zárták a versenyzést.

Külön szeretnék köszönetet mondani Ábrahám Károlynak (Ábrahám Kft), és Márton Lászlónak (Manó Minibusz), valamint azon magánszemélyek, akik támogatásukkal lehetővé tették a versenyen való szereplésünket.

Igaz, hogy a thaibox nem tartozik a látványsportok közé, azonban ezek az eredmények magukért beszélnek, és a versenyzőink mindent megtettek azért, hogy szereplésükkel letegyék a nemzetközi mezőnyben a névjegyüket, amely -a több mint 200 indulót tekintve-, várakozáson felüli eredményességgel sikerült is. Ezzel az egyre erősödő csapattal, akármilyen eredmény elérésére képesek vagyunk, viszont, további céljainkat nem tudjuk megvalósítani, támogatók segítsége nélkül.

Bíró László

Mezőtúri Kick & Thai-Boksz Klub

Vezető edző

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu