Register
Harmadik csarnokkal bővül a Rafi
közélet
Írta: Bodor Márti   

Ahogy arról már korábban beszámoltunk 2013. április 19-én a Rafi Hungaria Kft. lerakta harmadik csarnokának alapkövét. A cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről Metzker Krisztina kérdezte Tóth Lajost, a Rafi Hungaria Kft. ügyvezető igazgatóját.

 

– Kezdjük a kezdeteknél, meddig nyúlik vissza az időben a Rafi története?

– Ez a történet már több mint 20 éves. 1991-ben alapította meg – három mezőtúri: Barna László, Barna István és Papp Ferenc – a Rafi BBP KFt-t, 20% saját tulajdonnal. Az információim alapján az anyavállalat kereste meg az alapító tagokat, azzal a szándékkal, hogy szeretnének Magyarországon termékeket gyártatni. Majd 2005-ben megvásárolta a német anyavállalat a fennmaradó 20%-ot is, ekkor változott a cég neve Rafi Hungaria Kft-re.

 

– Milyen volt az együttműködés a német cégekkel?

– Azt gondolom, hogy mint minden fejlődésnek ennek is voltak buktatói. Ennek ellenére a Rafi létszáma és árbevétele folyamatosan fejlődött, az 1991-es 4-5 fős kezdés után, napjainkban már 370-en dolgoznak a cégnél. A fordulópont 2002 után kezdődött, akkor települtek le az első automativ termékek és az első SMT beültető sorok. Addig főleg egyszerű szerelésű tevékenységeket folytatott a vállalat. 2002 után változott ez meg azzal, hogy az autóipari termékek előszerelését idetelepítették, majd 2003-ban a hozzá tartozó gyártási folyamatokat is, gondolok itt az SMT sorokra, amelyekkel a hozzá tartozó nyomtatott áramköri lapok beültetése is megtörtént. Napjainkban pedig már a festésen át a tesztelésig minden itt van nálunk. Az anyavállalat érdeke, hogy egy termék a kezdetektől egészen a késztermékekig idekerüljön.

 

– Mivel kell rendelkeznie egy Rafis dolgozónak?

– Azt gondolom az új iránti fogadókézséggel, kitartással, és szorgalommal.

 

– Milyen termékek készülnek a vállalaton belül?

– A termékpalettánk nagyon széles. Az egyszerű vasalógép kapcsolótól kezdve az ipari robotok vezérléséig mindent gyártunk. Úgy gondolom, hogy az autóiparra és a Kuka termékcsaládra lehetünk a legbüszkébbek. A Kuka Németországban – sőt mondhatom, hogy világviszonylatban is – egy nagyon ismert márka, az első 3 ipari robotgyártók egyike. Ezekhez a robotokhoz felhasznált elektronikának a 90%-a itt készül Mezőtúron. Az elmúlt 20 év azt jelzi, hogy az anyavállalat elégedett a munkánkkal, elégedett azzal a minőséggel, amit mi a gyártásban megvalósítunk és elégedett azzal a szállítási határidővel is, amivel ezeket a termékeket legyártjuk. Ezt is bizonyítja, hogy már a harmadik csarnok valósul meg nálunk.

 

– Miért fontos ennek a csarnoknak a megépítése?

– Az első két csarnok általános célú gyártócsarnoknak épült. Ez azt jelenti, hogy azok a gépek, berendezések, amik most a 2. csarnokban találhatóak, helyileg ugyan elhelyezhetőek, de a hozzájuk kapcsolódó környezeti követelményeket nem tudjuk teljesíteni. Gondolok itt a hőmérséklet és a páratartalom értékekre. Az autóipari környezet megköveteli ennek a folyamatos figyelését, monitorizálását és emiatt szükséges egy olyan gyártócsarnok, ahol tudjuk ezt tartani. A harmadik csarnokban 22 fok és 40-60% közötti páratartalom van meghatározva.

 

– Mit fognak gyártani ebben az új csarnokban?

– 30%-ban az autóiparhoz nyomtatott áramkörű lapok, a fennmaradó 70% - ban más egyéb felhasználású nyomtatott áramköri lapok készülnek majd.

 

– Egy ekkora csarnok megépítése nagy összegbe kerül, ezt az összeget a Rafi önállóan finanszírozza, vagy pályázati forrásokat, hiteleket igényel ehhez?

– Ennek egy jelentős része sajátforrás, egy másik része banki finanszírozás lesz és számítunk állami támogatásra is. Összegszerűen 1 milliárd forintos beruházásról beszélünk.

 

– Az új csarnok hol fog elhelyezkedni, mennyiben csatlakozik a Rafi korábbi épületeihez?

– A tervek elfogadásra kerültek, és április 19-én letettük az alapkövet. A Széchényi út felől lesz a harmadik csarnok, és a jelenlegi parkoló területén fogjuk felépíteni a 700 m2 –es raktárhelységet. A csarnok a Széchenyi út felől, egy 2700 m2-es gyártóterületű csarnok lesz, amihez hozzátartozik még egy 1000 m2 –s irodaterület is.

 

– Mikor kezdődnek az építkezések, várhatóan mikor kerül átadásra az új épület?

– Az építési engedélyünk alapján május 9-én kezdődhetne az építkezés, de a talajvízszint olyan magas, hogy keressük annak a megoldását, hogy hogyan lehetne ezt csökkenteni. Az építkezés tényleges elkezdése után 225 nap áll rendelkezésre a befejezésig. Reményeink szerint jövő év februárjában be tudunk költözni az új épületbe. Az áttelepülés során a most még kettes csarnokban lévő SMT gyártósorok, a hozzá tartozó hullámforrasztás és tesztelés kerül át az épületbe, ezzel 40%-ban megtelik a hármas csarnok. A tervek szerint 5 SMT sor, 5 hullámforrasztó és 2 szelektív hullámforrasztó kerül be a csarnokba. Ebből eddig 3 SMT sorunk van, 2 hullámforrasztónk és 1 szelektív hullámforrasztónk. Ez azt jelenti, hogy a nagy része még letelepülés előtt áll. A harmadik csarnok elkészülését követően, mikor a próbaüzemeken túl vagyunk, várhatóan a 2014-es év második felében érkeznek további SMT sorok és ekkor lesz szükségünk új munkavállalókra. Erre az időszakra számoljuk azt, hogy jelentősen megnövekszik a dolgozói létszámunk és nem csak betanított munkakörben, hanem szakemberek tekintetében is.

 

– A harmadik csarnokot követően várható-e további fejlesztés?

– A következő fázis majd a negyedik csarnok lesz, de ez nem a következő 3 éves tervünkben szerepel. Arról is majd akkor beszélhetünk, amikor olyan dolgozókat tudunk foglalkoztatni a cégnél, mint akik jelenleg is itt dolgoznak a Rafinál. Hisz egy beruházáshoz nem csak pénzre van szükség, nem csak akaratra, hanem olyan munkavállalókra, akik jelenleg is itt dolgoznak. Gondolok itt az elkötelezettségükre, a szorgalmukra, és arra, hogy nekik köszönhetjük azt, hogy ez a harmadik csarnok megvalósul.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu