Register
Megkérdeztük
Írta: Bodor Márti   

2013 május 30-án megtartotta Mezőtúr képviselő testülete soros ülését. A született döntésekről, elhangzott bejelentésekről Herczeg Zsolt városunk polgármestere és Batta Attila Viktor alpolgármester nyilatkozott egy sajtótájékoztató keretén belül.

Az elmúlt soros testületi ülésen döntött a képviselő testület a Mezőtúri-Mesterszállási Óvoda és a mezőtúri Móricz Zsigmond Könyvtár szétválasztásáról. Mit fog ez jelenteni a gyakorlatban?

B.A.V.: – Ez egy „kényszerházasság” volt, így időszerű volt a döntés. Amikor a Közösségi Házat szétválasztották kft.-re és könyvtárra, azért, hogy a könyvtári dolgozók megmaradjanak közalkalmazottnak, az iskolához kellett csatolni őket. A minisztérium ajánlása is arról szól, hogy a könyvtár önálló intézmény legyen. Mivel a tanév során ezeket az átszervezéseket nem lehet végrehajtani, így várni kellett a tanév végéig. Ezután szakmailag önálló intézmény lesz a könyvtár, de a gazdálkodási feladatokat az Önkormányzat látja el.

 

Polgármester úr a bejelentések között tájékoztatta a lakosságot és a képviselő testületet arról, hogy sikeresen pályázott az önkormányzat az egészségházra vonatkozóan. Mikor kezdődhet a kivitelezés?

H.Zs.: – Ez egy örömteli esemény. Mezőtúr Város Önkormányzata ÉAOP pályázaton130 millió forintot nyert, ez a maximum összeg, ami elnyerhető volt egészségház esetén. 100%-os támogatottságú a projekt, de a mi elképzelésünk ennél sokkal több. Körülbelül 200 millió forintos beruházással szeretnék a volt véradó épületét felújítani. Négy háziorvost vinnénk be oda: két gyermek és két felnőtt háziorvost. Rajtuk kívül a védőnői szolgálat és az iskolaorvos kerülne ebbe az épületbe. Illetve az épület mellé építenénk egy új mentőállomást. A jelenlegi helyük méltatlan a feladatuk fontosságához. Az Országos Mentőszolgálat részéről elmondták, hogy nem tudnak ebben az elképzelésünkben támogatni, bár tudják, hogy milyen áldatlan körülmények között vannak a kollégáik. Letárgyaltuk, megkötöttük az ide vonatkozó szerződésünket és ezt meg is valósítjuk. Ezt a 70 millió forint hiányzó összeget a város költségvetéséből és hitelekből fogjuk biztosítani. Nagyon sok feladatunk van, hiszen ezzel az értesítéssel együtt meghatározták azokat a feladatokat is, melyek nagy részét a pályázat írójának kell helyre tennie, a műszaki tervezést folytatni kell. Úgy gondolom, hogy ősszel elkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Tekintettel arra, hogy részben meglévő épületet újítunk fel a munkálatok akár télen is folyhatnak. A mentőállomás része teljesen új épület lenne. Már kezdeményeztem az OMSZ felé, hogy ismét üljünk le, beszéljük át ezt az egész kérdést – nem titok – hogy azt szeretném elérni, hogy támogassanak minket anyagilag. Emellett régi vágyunk, hogy egy esetkocsi kerüljön a városba. Ez is nagyon fontos lenne a térség sürgősségi ellátásához. Ha az OMSZ részéről anyagi hozzájárulást nem kapunk, akkor azt szeretném elérni, hogy egy esetkocsi kerüljön Mezőtúrra. Ez az autó szolgálná a járásunkban élő, körülbelül 30 000 ember érdekeit. Igaz, hogy Törökszentmiklós kapott egy ilyen esetkocsit, már ez javítja a térség helyzetét, viszont az ellátás hatékonyságát jelentősen javítaná, ha nálunk is működne egy.

Ehhez a pályázathoz tartozó önerő ez a 70 millió forint tervezett volt az önkormányzat 2013-as költségvetésében, vagy valahonnan máshonnan kell megszerezni ezt a pénzt?

H.Zs.: – Mezőtúrnak még van a kötvényből szabadon felhasználható forrása, 150-160 millió forint. De ezenkívül vannak más fejlesztési elképzeléseink. Majdnem 1 milliárdot ér el két projektünk, amire beadtuk a pályázatot és várjuk az eredményét, ha azok is megvalósulnak akkor kell még saját forrás. Az egyik ezek közül egy 450 milliós városközpont rehabilitációs pályázat, ami 100%-os támogatottságú, de financiálisan elképzelhető, hogy oda is forrást kell biztosítanunk időszakosan. A másik projektünk pedig egy energetikai KEOP pályázat, ahol ingatlanok energetikai felújítását céloztuk meg. Ez viszont 85%-os támogatottságú. Nyilván valamennyi pénzt tartalékolni is kell, hiszen anyagilag 2013-ban az önkormányzatok nehezebb helyzetbe kerültek. Nyilvánvaló az, hogy a városnak felelősséggel kell gazdálkodni, és ha hitelt vesz fel, tudnia kell, hogy hogyan fogja azt visszafizetni. A kérdésre válaszolva, azt tudom mondani, hogy nem volt betervezve, hiszen akkor még nem volt információnk arról, hogy ezt a pályázatunkat megnyerjük.

 

A Szabadság Mozi helyének visszavásárlási szerződését írta alá polgármester úr. Mi lesz ennek a területnek a sorsa?

H.Zs.: – Igen, a cég felszámolójától sikerült visszavásárolnunk a telket. Ezt annak idején eladtuk, utána sajnálatos módon leégett az épület. Új tulajdonoshoz került, aki azután lebontotta az épületet, de csak fél munkát végzett. Tele van a telek építési törmelékkel. Meg kell kezdenünk annak a hulladéknak az elszállítását. Ezt közmunkások segítségével átválogatjuk, és ami hasznosítható azt felhasználjuk a későbbiek során. Három millió forintért

vásárolta vissza az önkormányzat ezt az ingatlant. Nagyon remélem, hogy néhány hónapon belül ezt a területet rendezzük. Az idei célunk – tekintettel az anyagi lehetőségeinkre – az, hogy rendet csináljunk a telken. Arról egyeztettünk a műszaki kollégákkal, hogy a következő évben egy kis parkot hoznánk ott létre.

Szóba került az elmúlt testületi ülésen az első lakáshoz jutók támogatása is, miszerint az önkormányzat 3,5 millió forinttal támogatná az új lakást vásárlókat. Erről mit lehet tudni? Mikor lesz benyújtható a pályázat?

B.A.V.: – Ez nagyon fontos kérdése a városvezetésnek. Több évre visszamenőleg támogatjuk az első lakáshoz jutókat. Sajnos a gazdasági helyzetünk most olyan, hogy több megoldásban is gondolkodtunk. Született egy képviselő testületi határozat, hogy ha önkormányzati vagyont érékesítünk, abból fogunk ehhez hozzátenni pénzt. Illetve úgy jött ki nullásra a költségvetésünk, hogy 52 millió forintot a központi fedezeti hitelkeretből próbálunk majd beszerezni. Ha ez sikerül, akkor tudjuk ezt a 3,5 millió forintot biztosítani a pályázók részére.

 

Kik pályázhatnak majd erre a lehetőségre?

H.Zs.: – A kritériumokkal kapcsolatban van egy tájékoztatónk, ehhez mindenki a hivatalunkban hozzájuthat. Fontos az, hogy csak olyan kaphat támogatást, aki még nem rendelkezett lakással. Már az elmúlt évben sem írtuk ki a pályázatot forrás hiánya miatt. Elhangzott viszont az egyeztetések során, hogy erre oda fogunk figyelni és nem zárjuk ki belőle azokat sem, akik tavaly nem tudtak pályázni. Ennek a kiírása akkor válik lehetővé, hogyha látjuk, hogy mi lesz az önkormányzat gazdálkodási háttere a kora ősz folyamán.

 

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu