Register
East Fest 2013
közélet

Idén is megrendezésre kerül az East Fest Kelet-Magyarország legújabb fesztiválja, 2013. július 18-21.között. Ahogy közeledik az időpont egyre többször, egyre izgatottabban hangzik el a rendezvény neve. Fellépőkről, programokról, házi szabályokról beszélgettem Szabó Ferenccel, a fesztivál sajtókapcsolatokért felelős munkatársával.

 

– 2012-ben rendezték meg először az East Fest Fesztivált Mezőtúron. Tavalyhoz képest idén később kerül megrendezésre, minek köszönhető ez az időpontváltozás?

– 2012-ben rengetegen panaszkodtak az időpont miatt, az érettségi-, vizsgaidőszak alatt volt megszervezve a fesztivál. Ezért idén a rendezők úgy döntöttek, hogy július 18-21. között rendezik meg Kelet-Magyarország legújabb fesztiválját. Így a vizsgák után egy nagyot lehet bulizni Mezőtúron.

 

– Mi változott az első évhez képest? Új helyszínnel bővült-e a rendezvény?

– A helyszín maradt. Úgy gondoljuk, hogy Mezőtúron az egyik legideálisabb helyszínen fekszik az East Fest. A színpadi programok ismét kiemelt figyelmet kaptak. Mind a Tuborg, mind a Pepsi színpad, mindpedig a Balantine’s Party Music színpad sokkal erősebb line up-pal fog idén felállni, mint tavaly.

 

– A tavalyi évben külföldi zenekar nem képviseltette magát itt Mezőtúron, idén lesz-e ebben változás?

– Idén sem rendelkezik a fesztivál külföldi zenekarral, de több külföldön is elismert zenekar lesz majd a rendezvényen. Néhányat említésképp: a Tuborg élőzenei színpadon a Subscire, Road, Depresszió, Leander Rising, Alvin és a Mókusok, Osszián és sok év után újra a Tankcsapda. A Pepsi – HipHop Színpadon fellép a Hősök, a Punnany Massif, a Killakikitt, Majka és Curtis, a Kezdetphiai és még sokan mások. A Balantine’s Party Music színpadon Bárány Attila, Sterbinszky, Stereo Pálma, Andro, Julia Carpenter, Chris Lawyer. Még azt érdemes elmondani, hogy Hip-Hopban az egyik legerősebb line up-ot tudjuk a fesztiválozóknak kínálni. Már nulladik napon (07.18.) is különböző koncertekkel várjuk a kilátogatókat, amikor mezőtúri zenekarok is színpadra lépnek, a Reflex Band és az Esti Kornél jön el hozzánk.

 

– Bővült azok listája, ahol meg lehet vásárolni a jegyeket, bérleteket. Hol és meddig lehet elővételben megvenni ezeket? A helyszínen lehet-e majd vásárolni, ha valaki lemaradna?

– A jegyértékesítés elindult és jelenleg is folyamatban van. Kedvezményes jegyeket már csak Mezőtúron lehet vásárolni, átlagban 500 forinttal olcsóbb minden jegy. Ez a mezőtúriaknak azt jelenti, hogy a bérlet jelenleg 5990 forintba kerül a Ticket Expressz irodáiban, Mezőtúron 5490 forintba. Jegyek vásárolhatóak a városban az Erőd Klubban és az Ibusz irodában A helyszínen napijegyet és bérletet is lehet majd kapni, a bérletet 6490 forintért, a napi jegyeket pedig egységesen 3490 forintért. A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy az árak barátiak legyenek, amit italáraknál is tartanak majd. A bérletek július 18. 13 órától június 21. 17 óráig lesznek érvényesek, a napi jegyek a tárgynapon reggel 6 órától másnap hajnal 4 óráig. Szülői felügyelettel 12 éven aluli gyermek ingyen kilátogathat a fesztiválra, 12 és 16 éves kor között szintén szülőfelügyelettel, viszont már jegy ellenében lehet részt venni a fesztiválon.

 

– Több belföldi és több határon kívüli városból is jöhetnek ingyen az East Festre…

– Igen, bár ez nem az East Fest kezdeményezése, több fesztiválon működik már ez. Idén Gyula, Pécs, Eger, Nagyvárad és Zenta lakosai látogathatnak el a rendezvényre ingyen, egy regisztráció után.

 

– A vidékiek hol tudnak megszállni?

– Természetesen, mint minden fesztiválon itt is van sátorozási lehetőség. Ez itt ingyenes. Emellett több szállás lehetőség van a városban, ezek listáját weblapunkon elolvashatják (www.eastfest.hu). Az ingyenes sátorozás mellett ingyen strandolási lehetőség jár minden fesztiválozónak.

 

– A házi szabályból mi az, amit kiemelnél? Mire kell nagyon figyelnie egy fesztiválozónak?

– Minden fesztiválnak meg vannak a maga szabályai, de az általános szabályok azok mindenkire vonatkoznak. Nem szabad ütő-, vágóeszközt behozni, üveget, esernyőt. A hatályos jogszabályok szerint nem kerülhet be közbiztonságra veszélyes tárgy a rendezvényre, kés, rugóskés, gázspray..stb. Alkoholmentes italt legfeljebb 1,5 literes üvegben lehet behozni a fesztivál területére, alkoholos italt egyáltalán nem. Élelmiszert csak személyes fogyasztásra, kereskedelmi mennyiségben már nem. A bejáratnál a biztonsági szolgálat ezeket ellenőrizni fogja. A karszalagra nagyon kell figyelni, sérült karszalaggal nem lehet bejutni a bejáraton.

 

– Milyen kísérő programok vannak a színpadi programokon kívül?

– Tavaly nagy sikernek örvendett a bungee jumping, ez idén is rendelkezésre áll majd. Különböző kalandparkokkal várunk mindenkit. Néhány program még egyeztetés alatt áll, erről később tájékoztatjuk majd a fesztiválozókat. A rendezvény területén ingyen wifit biztosítunk vendégeink számára.

 

– Több helyen olvashatjuk, hogy a fesztiválnak van küldetése. Mit jelent ez?

– Ez sok embert meglep. A fesztivál szervezői úgy gondolják, hogy nagyon fontos olyan társadalmi problémákra rávilágítani és beszélni is erről, ami nem csak a mezőtúriakat, hanem az országban élő fiatalokat érinti. Már tavaly is volt küldetése a fesztiválnak, így idén is ez az egyik fő programja a rendezvénynek. A témakör előadója még egyeztetés alatt áll, a téma viszont maradt: A fiatalok elvándorlása. A küldetés célja a figyelem felhívás. Fontos elmondani, hogy a fesztivál fővédnöke Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere, ezúton is köszönjük támogatását.

 

A fesztivál részletes programja elolvasható a www.eastfest.hu oldalon, valamit a fesztivál hivatalos facebook oldalán is!

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu