Register
Boldig István országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója
Írta: Bodor Márti   

2013. július 5-én Boldog István országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott négy fő témában. Érintett témái a szociális nyári gyermekétkeztetési támogatások, a rezsicsökkentés folytatása, béremelések a közszférában és a földtörvény.

– A sajtótájékoztatónak a legfontosabb témája a földtörvény. Hiszen a mi körzetünkben is vannak olyan emberek, akik nem értenek egyet ezzel az újítással, mert ők is a nagy cégeket támogatják, akik most hátrébb szorulnak a termelésben az új földtörvény miatt. Tudomásul kell venni, hogy az 50-50%-ról – az őstermelőkről és a nagy üzemekről – az új földtörvénynek köszönhetően el fog mozdulni a földművelésnek és föld tulajdonának a szerkezete. Mint egy 80% lesz a kistermelőknél, és 20% marad a nagyüzemeknél. Azt gondolom, hogy ez egy egészséges európai és magyar arány lesz. Nem ez a baj, hogy a nagy üzemekből átkerül a termelés a kiscégekhez, hanem, hogy azt mondják, hogy külföldiek kezére fog kerülni a föld. Én elolvastam a földtörvényt, nem csak megszavaztam. Azt gondolom, hogy azok, akik azt állítják, hogy Magyarországon külföldiek fognak földhöz jutni, nem olvasták ezt. Akik ezt vallják, félre tájékoztatják a lakosságot. Az új földtörvény értelmében a föld kizárólag magyar földművesé lehet. Magyar földműves az, aki 3 éve az általa megvásárolni kívánt területen él, vagy a szomszédos településen, de maximum 20 km-re lehet attól a területtől, amit megvásárolni kíván. Az, hogy azon a területen él, az nem elég. Életvitelszerűen kell ott élnie, szakirányú végzettségre van szüksége, valamint helyi termelőkből alakul egy földbizottság, amely bizottság majd elbírálja, hogy az illető tényleg teljesíti-e a törvényi feltételeket. Aki azt állítja, hogy az új földtörvény alapján külföldiek kezébe jut a föld, az gyakorlatilag azt mondja, hogy a helyben lévő magyar gazdák oda akarják adni külföldieknek a földet. Ezt én kizárt dolognak tartom.

A következő téma az egészségügyi dolgozók újabb béremelése. Tavaly volt egy nagyobb béremelés az egészségügyben, most egy újabb emelés következik. Amelynek eredményeképpen a háziorvosok, a védőnők, a fogászati ellátásban dolgozók kapnak emelést. Mintegy 65-70 milliárd forint jut béremelésre. Azt gondolom, hogy ez lényegesen befolyásolja majd az orvosok Magyarországról való elvándorlását. Bízom abban, hogy ez megállítja a házi orvosok kiöregedésének folyamatát. Emellett egy másik béremelés is lesz az idén, a pedagógusok részére. Szeptember elsejétől bevezetésre kerül az „életpályamodell”. Ezzel egy időben a pedagógusok az életpályamodellben felvetített bérüknek minimum az 50%-át meg fogják kapni. Például egy 30 éve dolgozó pedagógusnál akár 110 000 Ft-ot is jelenthet emelésképpen. A költségvetés most ennyit enged meg, bízom abban, hogy a gazdaság állapota úgy fog javulni, hogy a jövő évben már más közszolgálatban dolgozók bérét is meg tudjuk majd emelni.

A rezsidíj csökkentése elkezdődött az idei évben és örömmel jelentem be, hogy július elsejével újabb 6 területen folytatódik. Köszönhető ez annak is, hogy több mint két millióan támogatták a rezsidíj csökkentés melletti aláírásgyűjtést idáig, amit nyáron is folytatunk. Aki szeretne aláírni a helyi Fidesz irodákban, a fogadóórákon ezután is megteheti. Az új rezsidíj csökkentés érinti a víz-és csatornadíjakat, szemétszállítást, szennyvízszippantást, a kéményseprést, valamint a palackos gáznál is csökkenés jelentkezik. Ezt fogjuk folytatni októberben a gáz-és villamos energia árának újabb 10%-os csökkentésével. Ez egy történelmi lépés. Ez köszönhető annak, hogy a magyar emberek az elmúlt három esztendőben kiálltak a magyar kormány politikája mellett és kiálltak amellett, hogy nem lehet banki hitelből fenntartani egy országot, hanem az országnak meg kell próbálnia sajáterőből felállni.

A sajtótájékoztató utolsó pontja az, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es választókörzetében 16 település kap állami támogatást 33,5 millió forintértékben. Ennek eredményeképp 1530 tanuló kap nyári étkeztetést. Ezt egy nagyon jó kezdeményezésnek gondolom. Ez az 1530 tanuló egésznyáron minden hétköznap megkapja az étkezését a konyhákon. Ebbe a támogatott körbe a hátrányos helyzetű kistelepülések tartoznak. Bízom abban, hogy ezzel is tudjuk segíteni a lakosságot, hiszen ez a dolgunk, ez a feladatunk, ezért vállaltuk ezt a munkát.

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu