Register
ArTúr Fesztivál és Túri Vásár sajtótájékoztató
Írta: Bodor Márti   

2013. július 24-én a Túri Vásár és ArTúr Fesztivál témakörében összevont sajtótájékoztatót tartott Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere, Szűcs Dániel a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke, Bordács László a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. ügyvezetője és Bodor Márta a rendezvény sajtófelelőse.

A sajtótájékoztatót Herczeg Zsolt polgármester nyitotta, aki a rendezvény térségben betöltött szerepéről, annak jelentőségéről, valamint a testvértelepülések találkozójáról beszélt. Mondanivalójában elmondta, hogy az önkormányzat, a városvezetés számára fontos, hogy a hagyományok ápolására minél nagyobb hangsúlyt fektessenek, ennek fényében kerül megrendezésre idén is az ArTúr fesztivál és Túri Vásár. Emellett hangsúlyozta, hogy Mezőtúr Város Önkormányzata számára is a legfontosabb rendezvény, melyet minden évben megrendeznek a városban. – Önkormányzatunk sajnos igen nehéz anyagi körülmények között van 2013-ban is, de kiemelt fontosságúnak tartjuk mind a fesztivált, mind pedig a Túri Vásárt, ezért csoportosítottunk erőforrást ezek megrendezésére. A részvételi adatokból is látszik, hogy nem csak a mezőtúriak körében, hanem a térségben élők körében is méltán népszerű ez a programsorozatunk. – mondta Herczeg Zsolt a sajtótájékoztatón. A város és a főszervező Kft. igyekezett olyan programcsomagot összeállítani, amely a hagyományok ápolásáról is szól, több művészeti ág képviselteti magát, ingyenesen. Elmondta azt is, hogy az ingyenességet továbbra is fent szeretnék tartani, más városokkal ellentétben. Az időszak eseményeinek fontos pontja egy EACEA pályázat segítségével megvalósuló testvértelepülési találkozó. A delegációk a pénteki napon érkeznek hozzánk, azaz augusztus 9-én, és a rendezvénysorozat végéig maradnak. – Nagyon fontos számunkra az, hogy a testvértelepülésekkel folyamatosan ápoljuk a kapcsolatot, mi is kapunk meghívásokat minden évben a részükről. 2013 a polgárok európai éve és 2014-ben Európa Uniós választások is zajlanak, ezen alapelvek mentén illetve a művészeti oktatás témakörben kerül megrendezésre az idei testvértelepülési találkozó. Nagy öröm számomra az, hogy számos gyermek is érkezik a küldöttségekkel, az idelátogatók létszáma majdnem eléri a 100 főt. Minden küldöttség egy angol nyelvű prezentációval készül a szombat délelőtti (aug.10.) konferenciára. A testvértelepülések részéről olyan gyermekek is érkeznek majd, akik bemutatják a helyi népművészeti hagyományokra épülő táncos-zenés műsorukat, ezzel is színesíteni fogják a mi rendezvényünk palettáját.

A programsorozatban nagy jelentőssége lesz a sportnak, valamint a kultúrának, erről és a kísérő rendezvényekről Szűcs Dániel beszélt. Mint a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke nagy örömként éli meg, hogy a várost nagyon sokan látogatják különböző kulturális események miatt is. A nagy sikerrel megrendezett East Fest után máris itt van a város által szervezett legnagyobb rendezvénysorozat. A hangsúlyt az összművészeti jelleg kapja, így a programokra kilátogatók sok különböző zenei, kulturális irányzat közül választhatnak. A fellépők között nem csak országosan elismert előadók találhatóak, hanem a városunkban működő csoportok, helyi zenekarok is. – Sport területén is hűek vagyunk városunk hírnevéhez. Ez időszakon belül is kerül olyan sportesemény megrendezésre, amely nem csak Mezőtúr számára jelentős, hanem a térség, a régió és az ország számára is, ilyen például a XI. Túri Kupa utcai futóverseny, vagy a XII. Túri Vásár Kupa Horgászverseny. Természetesen a sportesemények mellett más kulturális program is megrendezésre kerül, így a fesztivált követő programok közül kiemelném a lampionúsztatást, amelyet augusztus 19-én este újra megrendezünk. – Majd bővebben ismertette a kísérő rendezvényeket, amiket megtalálnak a Mezőtúr és Vidéke ArTúr fesztiválról és Túri Vásárról szóló különkiadásában.

A sajtótájékoztatót Bordács László folytatta, aki a 2013. augusztus 11-i Túri Vásárral kapcsolatos tudnivalókat ismertette. A település városi rangjával megkapta a vásártartás jogát is, már Nagy Lajos király idejében. A rendszerváltás utáni első Túri Vásár 1992-ben került megrendezésre, akkor még a Dózsa György úton. Fontos változás, hogy 2011 óta a Szolnoki út és a Víztorony alatti terület ad helyet a programoknak. Több árus érkezik ilyenkor ide, akik színesítik a vásári forgatagot. – A vásárral kapcsolatosan szombat déltől útzár lesz a Szolnoki úton, illetve annak bekötő útjain. Ezúton is kérem a lakosság türelmét, megértését ezzel kapcsolatban. A terület lezárása azt a célt szolgálja, hogy minél rendezettebb körülmények között tudjuk ezt a nagy sikerű vásárt megrendezni. – mondta Bordács László tájékoztatójában. – A vásárra a helyszínen is lehet jelentkezni árusként. Az érintett területen a helyfoglalás előzetes jelentkezés alapján történik. A vásárba érkezőket szombat éjféltől vasárnap reggel 7-ig várják munkatársaim, a később érkezőket már nem áll módunkban fogadni.

Ezután Bodor Márta a rendezvény sajtófelelőse ismertette a részletes programot és a fesztivál helyszíneit. A rendezvény többrétűsége a helyszíneiben is megmutatkozik, a szervezők várják a látogatókat a Közösségi Házba, a Túri Fazekas Múzeumba, a Városi Galériába, a Városi Színházterembe, a Református templomkertbe, a Katolikus templomba, valamint a víztorony alatti fesztiválterületre – Idén a víztorony alatti terület mellett kiemelt szerepet szántunk a Túri Fazekas Múzeumnak és a Városi Galériának. Úgy gondoltuk, hogy idén külön helyszínt biztosítunk a népzene, a népművészet kedvelőinek, ez lett a Folk Udvar, vagyis a múzeum udvara. A komolyzenei koncerteknek, kiállításoknak, színházi előadásoknak ad majd otthont az Art színtér, vagyis a Városi Galéria. – Ezután részletes tájékoztatást kaptunk a rendezvénysorozat napi bontásáról, amit a Mezőtúr és Vidéke különkiadásában, plakátokon, szórólapokon olvashatnak. A sajtófelelős hangsúlyozta a mezőtúri művészek, alkotók, csoportok, zenekarok jelenlétét. – 2013. augusztus 6-án 19:15-kor kerül sor a fesztivál megnyitójára a Katolikus Templomban. Herczeg Zsolt polgármester úr köszönti a megjelenteket, és a szervezők álláspontja szerint egy mezőtúri fesztivált csak helyi művészekkel lehet megnyitni, így nyár esti dallamokat hallgathatunk Garai Maja, Papp Nikolett és Berczeli Endre előadásában. – Közkívánatra a pénteki napon helyet kaptak a helyi zenekarok, vagy olyan vidéki zenekarok, amelyeknek helyi kötődése van, valamint a Túri Vásáron a városi nyugdíjas csoportok is szereplési lehetőséghez jutottak. A mezőtúriak mellett több országosan ismert előadót is láthatunk több műfajból, mint Ittzés Gergely fuvolaművészt, színházi előadást a Cervinus Teátrum jóvoltából, velünk lesz Szabó Eszter és Kontor Tamás, a Takáts Tamás Blues Band, Kowalsky Meg A Vega, Szabó Balázs Bandája, Szironta Csengettyű Együttes, Parapács Zenekar, Magashegyi Underground és még sokan mások. A rendezvénysorozat fő fellépője az R-Go, akik nagyzenekaros élőkoncerttel érkeznek.

A városvezetés és a szervező kft nevében várunk minden látogatót a 2013. augusztus 6-11-ig megrendezésre kerülő ArTúr Fesztiválra és Túri Vásárra.

 

- A SZERK. -

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu