Register
Boldog István az útdíjról
Írta: Bodor Márti   

2013. augusztus 23-án Boldog István a Fidesz országgyűlési képviselője, megyei útügyi biztos Mezőtúron demonstrált az alsóbbrendű utak érdekében.

Sajtótájékoztató keretén belül elmondta, hogy Kovács Károllyal a Megyei Közútkezelő Kht. vezetőjével folytatott tárgyalása során áttekintették a megyei közutak helyzetét. Ez alapján elmondta, hogy javaslatot fog tenni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé a közutak állapotával és az útdíjjal kapcsolatosan.

– A megyei úthálózat állapota nagyon rossz, illetve itt Mezőtúron a 46-os út is alig járható. Azt kértem Kovács Károlytól, hogy minden utat tegyenek járhatóvá, szüntessék meg a kátyúkat. Természetesen a hosszú távú cél az, hogy forgalomlassító táblák nélkül lehessen közlekedni a megye útjain. Az utóbbi időben – azaz az útdíj bevezetése után – az egyeztetések nem csak a polgármesterekkel, nem csak a közútkezelővel történtek meg, hanem a lakossággal is. A lakosok bejelentéseket tesznek arra vonatkozóan, hogy milyen problémák léptek fel az útdíjat követően. A kamionok a díj bevezetése után megkeresték azokat az alsóbbrendű utakat, ahol nem kell fizetni és azokon közlekedtek, így ezen utak terhelése nagyon megnőtt. Nem megengedhető az, hogy a főúthálózatról – amely egy nagy teherbírású hálózat – átterelődjön a forgalom az alsóbbrendű utakra, ezért javasolni fogom a kormánynak, mint megyei útügyi biztos, hogy az útdíjat vezessük be Magyarország összes közútjára. A jelenlegi helyzettel veszélyeztetjük a kisebb településen élőket és veszélyeztetjük azt, hogy a még éppen lévő úthálózatunk épp maradjon. Úgy gondolom, hogy ez nem megengedhető. Költségvetésileg az állam nem tudja fölvállalni azt, hogy az összes alsóbbrendű utat helyreállítsa, ráadásul az ott élők életét kellemetlenné teszik. Ez mindenképp meg kell akadályozni, ezért teszem azt a javaslatot – bízom benne, hogy megfontolásra kerül a kormány részéről – hogy inkább csökkentsék az útdíj mértékét, de minden magyarországi közútra vezessék be. Nyilvánvaló, hogy ennek a kamionos szervezetek nem örülnének, de a lakosság védelme érdekében ezt meg kell tennem. Bízom abban, hogy az ország és a megye közúthálózatát meg tudjuk védeni a kamionoktól, és a befolyt útdíjakból minél több jelenleg rossz állapotban lévő utat meg tudunk javítani.

Majd a tájékoztató után nem mindennapi módon demonstrálta Boldog István az utak helyzetét. Mezőtúron a Dózsa György úton, a Takarékszövetkezet előtt lévő kátyúba belefeküdve mutatta be, milyen mély is egy adott úthiba.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu