Register
Európai Ifjúsági Olimpiai fesztivál július 13-19.
sport
Írta: Bodor Márti   

2013. július 13. és 19. között rendezték meg az Európai Ifjúsági Olimpiát Hollandiában, ahol Magyarország is képviseltette magát. A versenyezők közül mezőtúri sportoló sem hiányozhatott. Nagy Csaba Olivér városunk sportolója atlétikában indult (hármasugrásban illetve a 4×100-as váltóban). A Túri Kupa utcai futóverseny alkalmával a váltó mind a 4 tagja Mezőtúron volt és alkalmam nyílt néhány kérdés feltevésére. A váltó tagjai: Nagy Csaba Olivér Mezőtúrról, Szabó Dániel Székesfehérvárról, Schmidtka Vince Budapestről és Pálmai Márk szintén Budapestről. A beszélgetésben Olivér volt a fő szószóló:

– Kezdjük az elején, hogyan jutottatok el erre a rendezvényre?

N.Cs.O.: – Országonként egy számban egy fő indulhatott. A szabályzat magába foglalta, hogy Magyarországról 16 (9 fiú és 7 lány) atléta indulhat összesen, így az ország 16 legjobb atlétáját választotta ki a bizottság. Nekem június 22. után, a Magyar Ifjúsági Atlétikai Országos Bajnoksága után vált biztossá, hogy részt veszek ezen az olimpián.  EYOF (European Youth Olympic Festival) hete előtt hétfőn már sportorvosi vizsgálat, dopping teszt volt, kedden pedig ünnepélyes eskütételre, fogadalomtételre került sor, ugyanúgy mint a rendes olimpián. Július 13-án utaztunk ki két géppel, az egyiken az atléták, a kosaras és kézis lányok voltak, a másikon pedig az úszók, biciklisek, judósok, teniszesek és tornások. Összesen 52 lány és 25 fiúversenyző vett részt az olimpián, kísérőkkel együtt 104-en mentünk ki.

A szombati nap az érkezéssel, ismerkedéssel telt, illetve megbeszéltük a hét programját. Vasárnap volt a megnyitó. Kivonultunk egy nagy térre, ahol az összes résztvevő ország összes versenyzője részt vett. Hétfőn már elkezdődtek a versenyek. Dani volt a legeredményesebb köztünk, ő 3. lett 100-on, új egyéni csúcsot elérve. Én 6. lettem hármasugrásban, egyéni csúccsal. Vince távolugrásban döntős lett, de sérülés miatt nem sikerült befejeznie a versenyt. Márk combgörcs miatt nem tudott bejutni a döntőbe 200m-en. 4x100-as váltónk is volt, az előfutamban futamgyőztesként kerültünk a döntőbe. Ott nem futottuk ki magunkat, sok volt még bennünk, csak sajnos a váltódöntőjére Vince lesérült és új futót kellett berakni a helyére, Süli Ricsit. Így felborult az egész váltónk, de becsületből lefutottuk A. 8. helyezést értük el így, viszont ha a Vince futott volna, akkor az első háromban biztos, benne vagyunk. – a srácok nagy mosoly mellett nyugtattak meg mindenkit, hogy mára már helyre jött Vince.

Sz.D.: – Minden sportágban hétfőtől péntekig zajlottak a versenyek. Pénteken ünnepélyes záró rendezvénnyel zárult az EYOF, bevonultak a zászlóhordók, eloltották az olimpiai lángot és aztán pedig egy közös buliban vehettünk részt. – Elmondták, hogy nagyon jól sikerült estéről van szó, a szombatot városnézéssel töltötték.

Hozzátették, hogy Farkas Roland az atlétikai csapat vezetője nem kötötte le őket, adott mozgásteret.

S.V.: – Minden délután 3-kor kezdődtek az atlétikai versenyszámok, Roli bácsi azt kérte ezeken vegyünk részt akkor is ha mi épp nem versenyzünk, buzdítsuk a versenyzőtársainkat. Este 10-kor aludni kellett volna, de ekkor is csak annyit kért, hogy ha nem is alszunk maradjunk csendben, ne zavarjunk másokat. Az úszóktól és a kosarazóktól a telefont is elvették, azt sem engedték meg, hogy kimenjenek a városba. Nálunk ilyen nem volt.

N.Cs.O.: – Azt el lehet mondani, hogy ezen az ifjúsági olimpián az atléták teljesítettek a legjobban. Összesen 4 aranyérmet, 1 ezüstöt és egy bronzérmet hoztunk el. Emellett volt egy 4. és egy 6. helyezésünk, illetve a váltó 8.

S V: – A résztvevő 49 országból 4. helyen végeztünk az éremtáblázaton. Ez egy nagyon fontos dolog. Oroszország, Franciaország és Anglia előzött meg bennünket. Mi magyar versenyzők összesen 77-en voltunk, ezzel szemben az oroszok 148-an képviseltették magukat.

– Ezután mi vár rátok? Változik e valami az olimpia hatására?

N.Cs.O.: – Igazából semmi. Megkaptuk a magyar melegítőt. Más nemzetközi versenyeken ezt nem kapjuk meg.

Sz D: – Kaptunk egy sima melegítőt, amit versenyre is lehet használni. Kaptuk a magyarválogatott melegítőt, cipőt, polót, hátizsákot és egy utazótáskát. Elvileg úgy volt, hogy csak a dobogósok tarthatják meg a futó ruhát, de volt nekünk egy remek edzőnk, Németh Zsolt, aki elintézte, hogy az első 8-ban végzett versenyzők megtarthassák a ruhát. Az sem kizárt, hogy látták, hogy ha nincsenek a sérülések, akkor a váltóban a dobogón lettünk volna és valamiféle vigaszdíjként is adták nekünk ezt a felszerelést.

P.M.: – A társaság nagyon jó volt. Amikor megláttuk a szállást, kicsit megijedtünk, elsőre nem nagyon tetszett, de mivel mindig úton voltunk, így nem nagyon foglalkoztunk a küllemével, a végére egészen megszerettük. Az étellel kapcsolatban szólni kellett, hogy nem túl jó és kevés is az adag, így a hét közepére változtattak is rajta.

Reméljük jövőre sikerül eljutni Kínába, egy ugyanilyen versenyre, annyi különbséggel, hogy az már világviszonylatban lesz megrendezve.

– Min múlik ennek a lehetősége?

Sz. D.: – Állítólag két féleképpen lehet kijutni, vagy szintet kell futni, vagy pedig megadják, hogy Európából hányan mehetnek egy adott sportágból, majd rendeznek egy európai versenyt, ahol eldől, hogy ki mehet erre az olimpiára. Tehát jövőre lesz egy válogató, ahol eldől kimehet ki Kínába. Reméljük, mi ott leszünk.

 

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő sportolóknak szívből gratulálunk az elért eredményekért! További sok sikereket kíván a Mezőtúr és Vidéke kiadója a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft.

 

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu