Register
Testvértelepülési Találkozó

Ahogy arról már hírt adtunk Mezőtúr Város Önkormányzatának az EACEA által az „Európa a Polgárokért” program keretében kiírt Testvérvárosok Polgárainak Találkozói pályázata pozitív elbírálásban részesült. Az elnyert támogatásból, amelynek összege 9000 Eur, az önkormányzat testvértelepülései részére 2013. augusztus 9-12. között találkozót szervezett. A külföldről érkező vendégek száma meghaladta a 90 főt, amelyek közül 60 fő diákokból, a további létszám pedig az őket kísérő tanárokból, szülőkből, városvezetőkből tevődött össze. Így a Mezőtúri Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat Kossuth Lajos és Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolája által delegált 6 diákból és 2 tanárból álló csoporttal, kísérőkkel, illetve a mezőtúri városvezetőkkel kiegészülve a találkozó állandó résztvevőinek száma 110 fő volt.

 

Az idei találkozó általános célja egymás kulturális, művészeti értékeinek bemutatása valamint tekintettel arra, hogy 2013 az Európai Polgárok Éve, az uniós állampolgárság jelentősségének és az aktív polgárság fontosságának hangsúlyozása volt. Fontos célként fogalmazódott meg a nyilvánosság figyelmének felhívása az EU szakpolitikáira, ezen belül az oktatáspolitikára és a kultúrpolitikára, valamint a négy szabadságelv gyakorlati jelentőségére.

Az erdélyi Árkosról érkező gyermekek és kísérőik az Ópusztaszeren tett látogatásuk után már augusztus 8-án, csütörtökön az esti órákban megérkeztek városunkba. A péntek délelőttöt strandolással töltötték, majd Dr. Krizsán Józsefné Piroska fogadta és látta őket vendégül nagy szeretettel a Takács tanyán, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni. A délutáni órákban a további vendégek is megérkeztek, így Herczeg Zsolt polgármester úr köszöntő szavait követően kezdetét vette a közös vacsora, amelyet jelenlétével megtisztelt továbbá Batta Attila Viktor alpolgármester, Dr. Boldog Szilvia a Mezőtúri Járási Hivatal vezetője, dr. Sebestyén Katalin Tankerületi igazgató, Patkós Éva városi képviselő, aki a teljes rendezvény alatt a Sepsiköröspatakról érkezett delegáció kísérője is volt és Szűcs Dániel városi képviselő, a MOS Bizottság elnöke. Vacsora után vendégeink az arTúr Fesztivál programjain vettek részt.

Augusztus 10-én szombaton a Városháza Nagytermében 9 órai kezdettel került megrendezésre az „Európáról van szó, Rólad van szó” konferencia, amelynek témája az Európai Unió illetve a művészeti oktatás volt. Patkós Éva képviselő asszony köszöntő szavai után felcsendült az Európai Unió himnusza, melyet követően a jelenlévők mezőtúri illetve külföldi tanárok, diákok előadásában nagyon érdekes prezentációkat hallgathattak meg többnyire angol nyelven. Csak néhányat kiemelve a témák közül, szó volt például általánosságban az Európai Unióról (története, tagok, alapelvek, jogok, kötelezettségek, 2014-es európai parlamenti választások), a diákok külföldi tanulását lehetővé tevő programokról, pályázati lehetőségekről, munkavállalási lehetőségekről, de információt kaphattunk az adott településeken zajló művészeti oktatásról is. Mindezek közben a Városháza folyosóján megtekinthetőek voltak az előre meghirdetett rajzpályázatra beérkezett szebbnél szebb alkotások.  Igazán érdekes volt látni, hogy a gyermekek hogyan látják az Európai Uniót, mit jelent számukra és milyen Európát képzelnek el 2020-ban. A konferencia végén a rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére került sor. Az első három helyezettnek és a különdíjasoknak Herczeg Zsolt polgármester adta át a jutalmakat. Az I. helyezett Burai Ádám 7. osztályos mezőtúri tanuló lett, aki több nagyon szép rajzot is készített, II. helyezett Zerebélyi Evelin 16 éves tanuló Törökbecséről, III. Nagy Csengelle 2. osztályos Árkosról, továbbá kiosztásra került két különdíj, amelyet a Sepsiköröspatakiak képviselője, illetve a mezőtúri Lázár Lídia vehetett át, aki az idei év találkozójának logóját tervezte. Vendégeink a Városházán zajló programok zárásaként a toronyból csodálták meg a kilátást.

Délután a Városi Oktatási Centrum ebédlőjében mezőtúriak illetve testvérvárosaink zenés, táncos produkciókkal kápráztatták el a megjelenteket.

Elsőként a Bárdos Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közreműködésével hallgathattunk meg négy csodálatos előadást: Horváth Kálmán gitáron játszotta el nekünk Carulli: Ballet, Gácsi László C-Dúr Szonáta saját szerzeményét adta elő, Papp Nikolett, Korom Kata és Guttenberg Anikó hegedűs trió előadásában a Yiruma: Kiss The Rain művében gyönyörködhettünk, majd Sárvári Tamás, Kiss Hunor marimbán játszották el a Super Mario zenéjét.

Kisgyörgy Sándor Sepsiköröspatak polgármesterének, illetve Máté Árpád Árkos polgármesterének köszöntő szavait követően mindkét település diákjai néptánccal kedveskedtek a nagyközönségnek. Majd Margot Mattisseck weidai alpolgármester asszony üdvözlő mondatai következtek, ezek után a weidai süteményes asszonyoknak beöltözött diákok hazai süteménnyekkel kedveskedtek a megjelenteknek.

A törökbecseieknél Báló Tibor professzor köszöntötte a vendégeket, majd Varga Dávid énekelt el egy dalt magyar-szerb-roma változatban. Végezetül a Hajdina gyermek tánccsoport és a Kolompér ifjúsági tánccsoport produkcióját csodálhattuk meg. A színes programot egy nagy közös tánc zárta.

16 órától minden testvértelepülésünkről néhány diákkal, polgármesterekkel illetve városi képviselőkkel együtt, egyen pólóban, a saját illetve az Európai Unió zászlóját kezünkben tartva „Futás Európáért” mottó alatt jelképes futással vettünk részt a már hagyományosan megrendezése kerülő, szép számú nevezőt vonzó Túri Kupa Utcai Futóversenyen.

Az esti órákban amíg a diákok és kísérőik a Városi Oktatási Centrum éttermében fogyasztották el a finom vacsorát, addig Zuppán Zoltán vállalkozó saját otthonában látta vendégül a küldöttségek vezetőit. Ezúton is szeretnénk megköszönni a kedves, szeretetteljes fogadtatást.

Augusztus 11-én vasárnap reggel Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere, illetve testvérvárosaink polgármesterei, képviselői köszöntötték a város lakóit, a Túri Vásáron megjelenteket. Ez a nap a kikapcsolódásról szólt vendégeink számára. Részt vettek a Túri Vásár forgatagában, strandoltak, városnéző túrán vettek részt. Délben a Vadászházban közös ebédre került sor, amelyet jelenlétükkel megtiszteltek Babák Mihály Szarvas polgármestere, a Mezőtúri Művészeti Közalapítvány Kuratóriumának tagjai, illetve abban az időben a Művésztelepen alkotó művészek is. Ebéd után a gyermekeket, diákokat érdekes kvíz kérdésekkel szórakoztattuk, amelyeknek egyik fő témája az Európai Unió volt, de emellett városunkkal kapcsolatos és a testvérvárosi kapcsolatokra is kiterjedő kérdések is elhangoztak. A résztvevőket édesség csomagokkal ösztönöztük és ajándékoztuk meg. A délután folyamán ismét a szórakozásé volt a főszerep, majd este a főiskola éttermében megrendezésre kerülő közös vacsorával zárult a találkozó. A vendégek egy része már vacsora után, a többiek hétfőn reggel távoztak. Összességében elmondható, hogy egy fantasztikus, eseményekben gazdag 3 napot zártunk. Vendégeink nagyon jól érezték magukat, rengeteg információval, élményekkel gazdagon, megelégedetten tértek haza. Egy év múlva reméljük újra lehetőségünk nyílik majd egy ilyen színvonalas találkozó megszervezésére!

 

Mezőtúr Város Önkormányzata nevében ezúton szeretnénk a fentiekben megemlítetteken túl köszönetet mondani segítségükért, támogatásukért Tar Anikó és Karapancsevné Jász Ildikó igazgató asszonyoknak, Német Dóra tanárnőnek, az Ipari Park Kft.-nek, a vendéglátó egységeknek, akik az étkezést biztosították, Nagy Lászlónak a „Fekete István” Vadásztársaság elnökének, a tolmácsoknak és mindenkinek aki fáradságot, szabadidőt nem kímélve segített a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában.

 

Korcsok Anita

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu