Register
Megkérdeztük...
közélet
Írta: Bodor Márti   

2013. szeptember 26-án Mezőtúr Város Képviselő testülete megtartotta soros nyilvános ülését. Ahogy az lenni szokott több pontban tárgyalták a városunkat érintő kérdéseket. Az ülést követően Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Batta Attila Viktor Mezőtúr alpolgármestere sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a helyi sajtót a döntésekről, valamint tájékoztatást adtak a pályázatok jelenlegi helyzetéről, aktualitásokról.

Az Egészségházra vonatkozó pályázat hatására kiürülhet a Dózsa György út 19. sz. alatti orvosi rendelőintézet. A képviselő testület az ingatlan hasznosításáról is döntött. Hogyan?

B.A.V: – Valóban – ahogy arról már többször tájékoztattuk a lakosságot – az Egészségház projekthez 130 millió forintot nyertünk el, ide kerülne át a Dózsa György úton jelenleg rendelő két háziorvos és a gyermekorvos. Az épület felújítása nagyon sokba kerülne, ezt nem tudjuk kivitelezni. Elvégeztettünk egy értékbecslést és a testület úgy döntött, hogy eladásra hirdeti az ingatlant. Amennyiben valaki megveszi ezt, akkor az Egészségház projektekhez egy kiegészítő forráshoz jutna a város.

H.Zs.: – Azért is hirdetjük meg ezt az épületet, hogy megnézzük van-e rá érdeklődés. Az orvosokat erről tájékoztattuk. Az adás-vételre csak akkor kerülhet sor, hogy ha az Egészségház projekt sikeresen megvalósult és az orvosok oda átköltöztek. Az adás-vételnek feltételei lesznek. Olyan nem fordulhat elő, hogy az Egészségház még nincs kész, a jelenlegi rendelőjükből viszont ki kell költözniük az orvosoknak. Tudni kell azt is, hogy az elvégzett értékbecslés árán lehet csak eladni majd az ingatlant. Természetesen, amikor egy ilyen folyamat beindul, akkor az érdeklődőket tájékoztatjuk arról, hogy a városrendezési tervek alapján az adott területen mi építhető meg. Így ha bontásra, építésre kerülne a sor, a vonatkozó építési szabályzatunk az irányadó. Azaz, az ingatlan megvásárlása esetén, a vevőnek tisztában kell lennie azzal, hogy melyek azok a funkciók, amelyek ott létrehozásra kerülhetnek.

 

Ezzel együtt felmerül az a kérdés is, hogy a jelenlegi mentőállomás sorsa mi lesz, ha a mentősök is át tudnak költözni az Egészségházba?

H.Zs.: – A mentőállomással kapcsolatosan annyit kell tudni, hogy tárgyaltunk az Országos Mentőszolgálattal, akik elmondták, hogy abban az esetben, ha a mentősök átköltöznek majd az új állomásra, akkor nem tartanak igényt a jelenlegi mentőállomásra. Ebben az esetben az történik – tekintettel arra, hogy ez az ingatlan a Magyar Állam tulajdonában van – hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek a Mentőszolgálat jelzi, hogy erről az ingatlanról ő lemond. Így visszakerül állami tulajdonba. A Nemzeti Vagyonkezelő ilyen esetekben a településen lévő ingatlanokat az önkormányzatok számára felajánlják térítésmentesen, bizonyos kötelességvállalással együtt. Például: 15 évig nem idegenítheti el az ingatlant, az állapotot meg kell óvni, stb. Tehát ha a jelenlegi mentőállomás esetlegesen visszakerül a Nemzeti Vagyonkezelőhöz, akkor nekünk azt kell mérlegelnünk, hogy erre igényt tartunk, vagy sem. Azzal számolnunk kell, hogy jelentős költségeket kellene ráfordítanunk az ingatlanra, hiszen forrást kellene találni arra, hogy az állapotát szinten tartsuk.

 

Külön pontban tárgyalta a testület az Erzsébet Ligetben történő szabadtéri színpad és mellékhelységek kialakítását. Erről mit lehet tudni? Létre jön-e a beruházás?

B.A.V.: – A pénzügyi és városfejlesztési bizottság vetette fel ezt az ötletet. Mezőtúr tavaly elindult a helyi lehetőségek és adottságok kiaknázása irányában a turisztika területén. Működött egy Turisztikai Bizottság, amely lehetőségeket, célokat határozott meg. Mostanra ezt fölváltotta a Turisztika Kerekasztal, amely időnként összeül, és tovább próbálja koordinálni a város tevékenységét. Ide illik be a liget, mint turisztikai látványosság. Abban az esetben, ha oda színpadot építünk, akkor komplexebb programokkal tudjuk csalogatni a Mezőtúrra érkező turistákat. Nagyon sok rendezvény zajlik az Erzsébet Ligetben, ez a színpad mindet kiszolgálhatná. Megindult a Körösön a sétahajózás, és az idén télen – ha minden jól megy – megépül a kikötő a Városháza környékén. Ezzel a lehetőséggel kiegészítve egy teljes városlátogatási csomagot tudnánk a felkínálni hozzánk látogatóknak.

A testület az elmúlt soros ülésén úgy döntött, hogy ezt a lehetőséget a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság megvizsgálja és ha belefér az anyagi kereteinkbe akkor ez mindenképpen megvalósul.

 

A képviselő testület döntött a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíjpályázat 2014. évi fordulójához történő csatlakozásról. Mi lett a döntés?

B.A.V.: – Ez az ösztöndíj már hosszú évek óta működik Mezőtúron. Az a célja, hogy a gimnázium, középiskola utolsó éveiben, illetve a felsőoktatásban támogassuk azokat a diákokat, családokat, akik jó képességűek, de hátrányos anyagi helyzetben vannak. A programban egy „A” és „B” típusú rész található. Az „A” részben 15 fő vehet részt, ők havi 5000 Ft-t kapnak 2 féléven keresztül, azaz 10 hónapig. A „B” típus 5 főre vonatkozik, ők is 5000 Ft-t kapnak, de ők háromszor 10 hónapon keresztül, azaz 6 félévig. A „B” részben azért kevesebb a létszám, mert kevés a pályázó, mindig problémát szokott okozni, hogy betöltsék az 5 főt. Tehát a pályázat feltétele az, hogy jó képességű tanuló legyen a pályázó és szerény anyagi körülmények között éljen, szociálisan rászoruló családban, valamint az önkormányzat illetőségi területén rendelkezzen lakóhellyel, legyen hallgatói jogviszonya. Jelentkezni az önkormányzatnál kell majd, a pályázat kiírását követően.

 

A városban járva hallható, hogy többen is elégedetlenek a vízdíjak számlázását illetően. Mit lehet tudni a számlák kimaradásáról?

H.Zs.: – A feladatellátási struktúránk jelentősen változott az elmúlt időszakban. Tudni kell azt, hogy az ivóvíz és szennyvízszolgáltatás most már nem a Mezőtúr és Környéke Víz és Csatornamű Kft. által kerül végrehajtásra. Időközben megszületett a víziközmű törvény, azt követte a törvény végrehajtási rendelete és ez alapján ez a szolgáltatás a Tisza-menti Regionális Vízmű kötelékébe került. Ezzel kapcsolatosan sajnos vannak problémák is. A víz és csatornadíjak számlái nem érkeznek rendszeresen, erről számos jelzés érkezett hozzám is. Tudni kell azt, hogy a jelenlegi üzemeletető a Tisza-menti Regionális Vízmű igyekszik mindent megtenni azért, hogy zökkenőmentesen történjen a szolgáltatás és a számlázás is, de olyan nagy mértékű többletfeladatot jelent nekik annak a több tucat településnek az átvétele, hogy a számlázási rendszerükben gond jelentkezett. A vezérigazgató úr, arról biztosított, hogy ez 1-2 hónapon belül most már tényleg helyre fog állni és a korábban megszokott módon történik majd a számlázás is. Az ügyfélszolgálat folyamatosan rendelkezésre áll itt Mezőtúron, a megszokott időben, a megszokott helyen várják az ügyfeleket a vízmű kollégái.

 

A változások érintik a Mezőtúri Index Televíziót is. Erről mit lehet tudni? Milyen változások állnak be a tv életébe?

B.A.V.: – Az Index Televízió tulajdonosa jelezte számunkra, hogy anyagi nehézségekkel küzd és hosszútávon nem tudja biztosítani a televízió működését. Viszont minden városba kell, hogy legyen városi televízió, ezért kezdtünk bele abba a dologba, hogy a meglévő Index Televízió önkormányzati tulajdonúvá váljon. Az engedélyeket már megkaptuk. Egy folyamatos átállás során az Index Tv folyamatosan kivonul és helyette a Városi Televízió veszi át ezt a szerepet.

H.Zs.: – Kiegészítésként még annyit, feltétlenül azt szeretnénk, hogy politikamentesen, korrekt módon, folyamatosan tájékoztassa a lakosságot ez a Városi Televízió. Fontos elmondani, hogy pályázati lehetőségünk lesz. A Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. keretein belül üzemeltetjük a televíziót. A működtetésre a kft.-nek lesz lehetősége pályázatot benyújtani és tulajdonképpen adódhat az a pozitív helyzet, hogy saját forrást az önkormányzatnak működtetésre nem kell fordítania. Most a televízió indulásakor már kijelölésre kerültek azok a helységek a Közösségi Házban, ahol a stúdió és a vágószoba lesz. Nagyon szeretném, hogy jó színvonalú legyen ez a televízió, mind műszaki, mind tartalmi vonatkozásban. Azt gondolom, hogy ehhez a rendelkezésre álló kapacitások biztosítottak. Még előttünk áll az, hogy az Index Televízió tulajdonosával egyeztessek a technikai háttér megvásárlásával kapcsolatosan. Fontosnak tartom, hogy ha nem is naponta, de hetente legalább két alkalommal a város eseményeiről a televízió beszámoljon és a város minden fontos történéséről híradást adjon. Én azt remélem, hogy műszakilag javulni fog az adás minősége, valamint egy fokozatos tartalmi fejlődés megy végbe. Cél az, hogy minél szélesebb körben tudjuk tájékoztatni, kiszolgálni a lakosságot.

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu