Register
KÉZMŰVESEK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

A Városi Oktatási Centrum (a volt főiskola épülete) adott otthont 2013. november 6-án a Gál Ferenc Főiskola, a Mezőtúri Ipari Park Kft. valamint a Túri Fazekas Múzeum által szervezett „Kézművesek Országos Találkozója” konferenciának. A Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnöksége alatt zajló rendezvény célja volt bemutatni a különböző tájegységek ma is élő, hagyományos tudáson alapuló kézművességét. Ez a tudás szerves része a magyar kultúrának, szellemi örökségünknek, ezért megtartása, tanítása – visszatanítása és propagálása alapvető érdeke hazánknak. Ugyancsak célként fogalmazódott meg, hogy a találkozó előadásain, szakmai beszélgetésein bemutatásra kerüljenek az utóbbi időszak kézművességgel kapcsolatos szakmai, törvényi és gazdasági változásai, az új nemzeti kézműves stratégia. Herczeg Zsolt Mezőtúr polgármestere méltatta a város hagyományait, helyi értékeit. Az összejövetel lehetőségét megragadva külön köszönetet mondott Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kozma Gábor János a Gál Ferenc Főiskola rektora, Gaál Roland Ferenc a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatal vezetője illetve Gyebnár Péter a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Békés-megyei referense. A rendezvényt jelentével megtisztelte Boldog István országgyűlési képviselő, Batta Attila Viktor Mezőtúr város alpolgármestere, Dr. Szűcs Attila Mezőtúr város jegyzője és Dr. Boldog Szilvia a Mezőtúri Járási Hivatal vezetője.

 

A plenáris előadásokat Gyaraky Zoltán Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási főosztályvezető, a Hungarikum Bizottság titkára nyitotta meg, aki a kézműves termékek jelentőségéről és a Magyar Értéktár, a Hungarikumok Gyűjteményéről tartott előadást. A Hagyományok Háza szakemberei (Beszprémy Katalin, Pál Miklósné, dr. Sándor Ildikó) a népi kézműves alkotókat vizsgálva megállapították, hogy nagyon elenyésző (kiv. csipke, viselet) szakmánál van OKJ képzés, kevés a főállású vállalkozó, inkább nyugdíjasként, kiegészítő vállalkozásként, szellemi szabadfoglalkozásként, kényszervállalkozóként űzik a szakmát. A legnagyobb problémát a képzési helyek, alapanyagok beszerzése, kellékek, szerszámgyártás hiánya, telephelyengedélyek, vállalkozás nehézségei, bolthálózat, értékesítés, törvényi, pénzügyi szabályozók, terhek jelentik.

 

A plenáris előadásokat jó gyakorlatokhoz kötődő bemutatók kísérték. Forgács Sándor a Debreceni Javítóintézet oktatója a kosárfonás, Csupor István etnográfus, a Néprajzi múzeum főmunkatársa, a NIT zsűri elnöke a zsűrizés megváltozott szempont rendszerének, Ament Éva grafikus, a bútorfestés, míg Csákvári Katalin a Nagylaposi Birkacsárda fiatal tulajdonosa a helyi termékek felhasználására alapozott vállalkozásuk rejtelmeibe kalauzolta a közönséget.

 

A konferenciát kézműves kiállítás és vásár, műhely munkák valamint a Ramazuri játszóház által szervezett kézműves gyermek sarok kísérte.

 

dr. Barancsi Ágnes

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu