Register
Komposztálás ünnepe a mezőtúri Csoda-vár óvodában
oktatás

Óvodánk a Csoda-vár Óvoda városunk központjában helyezkedik el. Udvarunk sok-sok nagymozgást fejlesztő játékeszköz mellett csodálatos fákkal, bokrokkal, kerti tóval, veteményes, virágoskerttel teszi gazdagabbá a gyermekek óvodai életét, mely kiváló lehetőséget nyújt a környezeti nevelés sokszínű megvalósítására.  2011-ben a kisgyermekkori környezeti nevelés terén végzett tevékenységünk elismeréseként elnyertük a Zöld Óvoda címet, melyet ebben az évben újra megpályáztunk.
Célunk az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának, magatartásának, megalapozása, formálása élményalapú tevékenységek során.  A gyermekek, az óvoda dolgozói, a szülők környezettudatosságának alakítása.
A környezettudatos magatartás része a szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül a komposztálás, ezáltal a gyermekek nyomon  követhetik, részesei lehetnek a természetben lejátszódó körfolyamatoknak. Óvodánk udvarán 5 éve helyeztünk el két komposztálót, mely egy idő után már kevésnek bizonyult, így nagy örömünkre szolgált, hogy szülői felajánlásból még két ládát kaptunk. A gyermekek a csoportban, az udvaron keletkezett zöldhulladékot, a komposztálóba helyezik, gondozzák (öntözés, forgatás) és figyelik a komposzt alakulását. Közreműködünk az óvoda udvarának évszakonkénti rendben tartásában - levelek, fa-ágak összegyűjtése, gereblyézés, söprés, gyomok, komposztálható növények elhelyezése a komposztálóban. Tavasszal, a Földnapon és év közben folyamatosan a virágpalánták ültetésekkor, élősarokban elhelyezett, megfigyelésekhez készült, hajtatások, palántanevelések, magok vetése során az érett komposztot felhasználhatjuk. A gyerekek mindennapjának részévé vált e tevékenység, ennek bizonyítéka az a versike melyet a nagycsoportos gyermekek a Csoda-vár napok várépítő versenyére írtak.


Csodavár, Csodavár,
Nagyon jó a csodavár.
Csillog, villog a tornya,
Süni csoport a lakója.
Több ezer az ablaka,
Okos gyerek jár oda.
Kukucskálnak, kandikálnak,
Hancúroznak nagy vidáman.
A legszebb a csodavár,
Sok jó gyerek odajár.
Természetre vigyáznak,
Komposztálnak vidáman.
Csodavár, Csodavár,
Sok ezernyi csoda vár.


Az ünnepek fontosak számunkra, picit megállunk és az adott témában jobban elmélyülünk, így a komposztálás ünnepére is a gyermekek életkorához igazodva készült minden csoportunk. 8 csoportos óvoda lévén, a programjaink is változatosak, gazdagok, színesek lettek.

  • Hagyomány óvodánkban a gyümölcs-zöldségnap, ezen a héten minden csoport erre a napra szervezte, s a keletkezett hulladékot pedig közösen a komposztálóba helyezték.
  • Az udvaron sokszínű feladat várt mindenkire, melyet megosztottak egymás között a nagyok levelet gereblyéztek, összegyűjtötték, a komposztálóba helyezték, meglocsolták, megforgatták, megnézték a változásokat, a komposztáló tartalmát, az élőlényeket. A legkisebbek megfigyelték a nagyokat, a bátrabbak segítettek. A kiskertekben keletkezett növényi részeket szintén a komposztálóba helyezték.  E tevékenység természetesen nem csak erre a napra korlátozódott, hanem az őszi udvari élet részévé vált.
  • Néhány csoportban könyveket kölcsönöztek a gyermekkönyvtárból ebben a témakörben, ill. otthonról is hoztak, melyekből újabb ismeretekre tehettek szert.
  • Beszélgető körök alakultak, az alábbi témában:
  • Mi az a komposztálás?
  • Mi hogyan komposztálunk?
  • Komposztálás szükségessége, menete.
  • Mit tehetünk bele?
  • Miért hasznos ez?
  • Kinek van otthon is komposztálója?
  • A gyermekek nagyon szeretnek barkácsolni, az őszi időszak sokszínű lehetőséget nyújt különféle termések, levelek felhasználására. Ezen a héten több csoportban is a szülők bevonásával érdekes alkotások születtek, a keletkezett hulladékok természetesen a komposztálóba kerültek.
  • Az egyik nagycsoportunk, egész hetes projektet tervezett, melynek nyitásaként beszélgettek a komposztálás fontosságról, menetéről, közösen elkészítették a hét programját. Az udvari komposztáló láda megfigyelése, gyűjtő munka, képek, könyvek, amely folyamatos búvárkodásra, keresgélésre ösztönözte a gyerekeket. Interneten keresgéltek a témával kapcsolatban, ill. megnézték ki hogyan komposztál a nagyvilágban. A gyermekek az óvó nénik és a dajka néni segítségével kartonlapra elkészítették a csoport komposztálóját, mely bemutatta a helyes komposztálást. Az udvaron összegyűjtötték a hozzávalókat, majd egy kartonból kivágott komposztáló formára ragasztották fel a különféle anyagokat, ahogyan a komposztálóba kell helyezni. Az elkészült képet a folyosón helyezték el, ahol nagyon sokan megtekinthették, mindez gyerekeknek, szülőknek egyaránt hasznos, hisz így mindenki közvetlenül megtapasztalta a helyes komposztálás menetét, szabályait.

Megfigyelő tevékenységüket, egy kísérlettel folytatták. Mindenki elkészíthette a saját komposztálóját is. Újra hasznosíthatott műanyag pohárba, faleveleket, faágakat, zöld füvet, amit az udvaron gyűjtögettek, földdel sorba raktak, majd néhány napig az óvodában figyeltek, ezután hazavitték és otthon követik a nyomon a változásokat.    
A projekt zárásaként, az elkészült „mini komposztálókat”, a folyosón elhelyezték, meghívták az óvoda kisebb csoportjait, és gyermekek lelkesen bemutatták a kísérletüket, a kicsik érdeklődve figyelték, hallgatták a nagyok beszámolóját.

  • A szülőket az óvoda és a csoportok hirdetőin tájékoztattuk a komposztálás ünnepéről, hét programjáról és egy „Komposztáló kisokost” állítottunk össze számukra a Humusz Szövetség honlapján talált anyag segítségével. Bízunk benne, hogy a gyermekek lelkesedése, a tájékoztatónk segítségével egyre több család kertjébe „varázsol” komposztálókat.

A tervezett programjainkat a gyermekeink fejlettségéhez igazodva sikeresen megvalósítottuk. A komposztálás ünnepén az ezt megelőző és ezt követő napokban-hetekben, kiemelt figyelmet fordítottunk, a zöld hulladék felhasználásának  sokszínű lehetőségeinek bemutatására, a gyermekek és a szülők szemléletének formálására.

Mezőtúr, 2013. november 14.
Andrási Ilona
Csoda-vár Óvoda

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu