Register
Egészségnap a Katolikus Iskolában
oktatás
Írta: Bodor Márti   

Az egészségé volt a főszerep 2013. november 13-án a Szent István Katolikus Általános Iskolában. Idén második alkalommal tartott Egészségnapot az iskola, erről Földvári Nagyné Sólyom Anikóval beszélgettem.

 

– Hogyan indult ez a rendezvény, milyen céllal?

– Már második alkalommal került megrendezésre ez az Egészségnap. A tavalyi évben ez a program olyan sikert aratott a gyerekek körében, hogy úgy gondoltuk az idén is megszervezzük ezt a napot. Előadásokkal, játékos feladatokkal vártuk a gyerekeket. Tájékoztatást kaptak a „Saját és környezetem higiéniájáról”, „Az energiaital és a cigaretta káros hatásairól”, elsősegélynyújtással ismerkedhettek, azon belül a sebkötözéssel, a törésfajtákkal, égési sérülésekkel szembesülhettek. A kollégáimmal különböző foglalkozásokat szerveztünk, mint a gyermek relaxáció, gyümölcssaláta készítés, plakátkészítés, ügyességi feladatok, megelőző foglalkozás „Ciki a cigi” címmel, illetve általános méréseken vehettek részt a tanulók. Délután a rendőrségtől kapunk segítséget, az alsó tagozatosok egy közlekedési vetélkedőn vehettek részt, a nagyok pedig egy beszélgetésen a büntethetőségről és az internet függőségről. Ezenfelül „A lányok négyszemközt” címmel a női léttel kapcsolatban kaptak felvilágosítást az iskola lányai.

 

– Az előadások mi alapján kerültek kiválasztásra?

– Az elsődleges szempont az volt, hogy minél több olyan egészségre vonatkozó témával találkozzanak a gyerekek, ami a saját egészségük megőrzését is szolgálja. Tavaly az egészséges táplálkozásra fektettük a hangsúlyt, idén a higiéniát helyeztük előtérbe. Úgy gondolom központi kérdés az, hogy hogyan óvjuk meg saját és környezetem higiéniáját, illetve hogyan tudom a saját egészségemet megőrizni azzal, hogy a környezetemre odafigyelek. Az energiaitalokat pedig a gyerekek előszeretettel fogyasszák úgy, hogy nincsenek tisztában azok káros hatásaival.

 

– Ezen a napon a tízórai is eltért a többi naptól…

– A tízórai nagyon különleges formában volt tálalva. Rengeteg magvas és teljes kiőrlésű kenyeret kóstolhattak a gyerekek, emellett zöldséget, gyümölcsöt, zsírszegény felvágottakat, sütőtököt, 100%-os gyümölcslevet, sajtokat fogyaszthattak a mai napon. Olyan egészséges ételeket próbáltunk eléjük tenni az asztalra, amelyeket a mindennapokban nem sokan tudnak megkapni.

 

– Kik voltak segítségetekre a programok lebonyolításában?

– Jelen volt Rácz Túrkevei Lajos országosan ismert gyümölcs és zöldségszobrász. Nagy segítségünkre volt a Kórházban nemrég megalakult Egészség Fejlesztési Iroda (EFI). Ezúton is köszönjük nekik, hogy kijöttek hozzánk, előadásaikkal színesítették a napot. Segítségünkre voltak a reggeli „Testtartást javító tornában”, az általános mérésekben, a „Saját és környezetem higiéniája” c. előadásban, az energiaital és a cigaretta káros hatása az egészségre” c. előadásban és a „Lányok négyszemközt” c. előadásban. Az elsősegélynyújtásban a Mentőszolgálat volt segítségünkre, és a közlekedési vetélkedőben pedig a Mezőtúri Rendőrkapitányság emberei.

Mondhatni, hogy egy mezőtúri összefogás segítette a munkánkat, ezt mindenkinek nagyon köszönjük.

 

Bodor Márti

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu