Register
Törökországból jöttem, mesterségem címere: rákóczis tanuló

A Living Blanket nevű pályázat keretében „rákóczis” és „kossuthos” diákoknak egy ankarai iskola lett a testvériskolája, így tavasszal török gyerekek látogattak városunkba. Már akkor is nagyon jól éreztük magunkat velük, de ebben a tanévben arra is sor került, hogy mi mehessünk ki Törökországba.
Hónapokon át készültünk az utazásra, táncot és török dalokat tanultunk, angol nyelvtudásunkat fejlesztettük, hiszen a közös kommunikációs nyelv az angol volt.
A szeptembert vegyes érzésekkel vártuk, mert tudtuk, ez az iskolakezdés ideje, de egyben az utazás hónapja is. Alig tudtuk kivárni az indulás napját, szeptember 25-ét, de végül elérkezett…J
Kettő órakor indultunk, de fél kettőkor már mindenki bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve toporgott az iskola előtt. Az Ankaráig vezető utat kétszer szakítottuk meg, először Edirnében, aztán Isztambulban szálltunk meg.
Az Edirnébe érkezés után nagyon jól esett végre ágyban aludni. Másnap meglátogattuk a Szultáni Palotát, és nem hagyhattuk ki a városnézést és a bazárt sem. Csak egy éjszakát töltöttünk ott és már utaztunk is tovább.
Következő célpontunk Rodostó volt, ahol megnéztük a Rákóczi Múzeumot, és megemlékeztünk a nagy magyar szabadságharcosról. Nagyon jó volt látni, hogy egy magyar történelmi személy emlékét ők is ilyen szeretettel őrzik. Ezt a Thököly Imre Emlékházban is megtapasztalhattuk Izmirben, ahol szintén nagy tisztelettel óvják történelmi nagyjaink emlékét.
Utána Isztambulba utaztunk, a programunk esti hajókázás volt a Boszporuszon. Egy külön nekünk bérelt hajón csodálhattuk Európa és Ázsia határát. Nagyon különleges élmény volt látni a fényárban pompázó Bizáncot!!! Másnap megnéztük a Hagia Sophiá-t és a tengerpartot. Sokan közülünk most láttak először tengert.

Isztambult követően Ankarába mentünk, ahol több éjszakát töltöttünk. Meglepetés várt minket az Anıtkabir előtt, ahol a török gyerekek és tanáraik fogadtak nagy szeretettel bennünket.
Az iskolát is meglátogattuk, a gyerekek nagyon barátságosak és közvetlenek voltak, kicsit meg is szeppentünk, mikor kicsik és nagyok egyszerre ostromoltak különféle kérdésekkel. Műsorokkal készültek, és végre mi is előadhattuk a meglepetés előadásunkat: a táncot és a török dalokat. Ezután állófogadás volt finom török sütikkel és üdítővel. A török gyerekek vezetésével körbejártuk a felújított termeket, és benéztünk pár órára, még egy matek feladatot is megoldottunk.
Az Ankarában töltött napokban megnéztük az ankarai várat, jártunk a magyar nagykövetségen és vidámparkban is, mégis a legjobb élmény az volt, mikor az iskolában voltunk a gyerekekkel. A törökök nagyon vendégszeretők, mindent megtettek, hogy jól érezhessük magunkat és még a török ételek is finomak!
Sok barátságot kötöttünk, ez egy olyan élmény, amit sosem fogunk elfelejteni. Nagyon különleges lehetőség volt ez nekünk.
Köszönjük az iskola vezetőinek, a tanároknak, akik elkísértek és vigyáztak ránk, a buszsofőr bácsiknak, akik biztonságban elvittek és hazahoztak bennünket, de legfőképpen a projekt vezetőjének, Adi bácsinak, amiért megszervezte az utazást, rengeteg munkát és energiát fektetve bele.
SZUPER VOLT!!!!!



Írta: Busi Dóra és Korom Kata, 8.a

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu