Register
Az iskola közös ügyünk-Túri Sulifesztivál
Írta: Bodor Márti   

A Mezőtúri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a KLIK Központ Mezőtúri Tankerülete szervezésében 2014. október 11- én szombaton a Mezőtúri Városi Oktatási Centrumban került megrendezésre a TÚRI SULIFESZTIVÁL c. rendezvény, a TÁMOP 3.1.4. B-13/1-2013-0001. kódszámú „Köznevelés az iskolában” c. pályázat kapcsán.

 

A rendezvényen intézményünk pedagógusai, tanulói, szülők, hozzátartozók és a külső partnerek támogatásával egy közös, programokban gazdag, kötetlen, játékos családi nap részesei lehettünk. Partnereinkkel együtt olyan interaktív napot szerveztünk, mely számos szórakozási, betekintési, kipróbálási, valamint tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtott a sport és a kulturális élet területén, az egészségfejlesztés és környezettudatosság jegyében.

 

A változatos programok az iskola és tagintézményei felvonulásával kezdődött, majd a zenés reggeli tornával kicsik és nagyok együtt frissülhettünk fel. A Mezőtúri Városi Óvodák nagycsoportos gyermekei részére „Álmaim iskolája” címmel rajzpályázatot hirdettünk, melyre számos pályamű érkezett. A pályázatok elbírálása az iskola Veress Kálmán képzőművészeti díjas tanulói és szakmai koordinátoruk segítségével valósult meg. Az eredményhirdetésre és díjak átadására rendezvény megnyitóján került sor. A beérkezett alkotások a rendezvény helyszínéről indult vándorkiállítás formájában, szabadon megtekinthetőek az iskolákban. A TÚRI SULIFESZTIVÁL központi helyszínén, a színpadon egymást váltották a zenés-hangszeres, táncos (modern és balett) előadások, sport bemutatók (Judo, Thai-boksz, Wing Chun Kung Fu). A Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának (EFI Iroda) támogatásával ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadáson vehettünk részt. A sportcsarnokban és a sportpályán játékos, ügyességi versenyek, kötélhúzás, iskolák közötti focimérkőzés, váltóversenyek zajlottak. Az aulában kézműves foglalkozások sora várta az érdeklődőket (hulladékszobrászat, levéllenyomat, marionett termésbáb, terméskép készítés, fonalgrafika, papírhajtogatás, gumi karkötő készítés, gyöngyfűzés, logikai játékok, tesztek, sakk, foltvarrás, közös kép készítése-papírtechnikával). A kézműves foglalkozások az intézményünk és a Mezőtúri Városi Óvodák nagycsoportos óvó pedagógusai közreműködésével valósult meg. Az udvaron tehették próbára kézügyességüket diákjaink tökfaragásban, aszfaltrajzversenyen. Mezőtúri betyárbemutató keretében kipróbálhattuk az ostorcsattogtatást is. Főzőversenyen indulhattak a főzni vágyó osztályok/csapatok, az elkészült hagyományos alföldi ételeket (pl. topogó, paprikás krumpli) Mezőtúr város szakácsaiból álló zsűri értékelte. A Mezőtúri Rendőrkapitányság kerékpáros ügyességi verseny, KRESZ tesztek, ujjlenyomat vételével várta az érdeklődőket.  A Mezőtúri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkatársainak katasztrófavédelmi bemutatóját nézhettük meg. A Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium szervezésében és támogatásával szakmabemutatókon vehettünk részt: kőműves szakma - csemperagasztás, famaratás; szakács - pincér - vendéglátó szakirány bemutatója - lángos, gofri készítése; eladók - csomagolási technikák, pénztárgép használat; gépészek, géplakatos - hegesztés kipróbálása, női szabó – hímzés. Lehetőségük volt diákjainknak a környezetvédelmi szakirány bemutatóján mikroszkópos vizsgálatra, rovarhatározásra; míg az egészségügyi ápoló tanulók segítségével elsajátíthatták az újraélesztés szabályait. Bemutatkozott a dráma tagozat, valamint a Teleki Kézilabda Suli is.

 

Célunk, hogy „Az iskola közös ügyünk” jelige alatt megrendezésre kerülő TÚRI SULIFESZTIVÁL hagyományt teremtsen az összetartozás erősítése érdekében a székhely, valamint a tagintézmények pedagógus, diák és szülői közösség számára. Ezen közösségi eseményen a városi lakosságnak, családoknak, résztvevőknek lehetősége volt képet kapni intézményünkről, „sokszínű” partneri kapcsolatairól és azok munkájáról – óvoda, középiskola, önkormányzat, városi civil szervezetek, rendőrség, tűzoltóság tekintetében.

 

Köszönjük, hogy támogatásukkal és részvételükkel lehetővé tették programunk sikeres megvalósítását!

 

A szervező csapat, az iskola, valamint a tankerület nevében: Major-Szabó Szilvia

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu