Register
35 éves jubileumát ünnepelte idén a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep
közélet
Írta: Bodor Márti   

A „Homo et Natura – Ember és Természet” ars poetica szellemében működő Alkotótelep 1981. évi megalapítása óta Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, Magyarország Érdemes Művészének művészeti vezetésével működik. E 35 év alatt a bronzöntési szimpózium az állandó tagokkal közösséget formált. Egészéves közösség lett, amelynek hajdani egy havi összejövetele fokozatosan kiteljesedetté vált és a résztvevők tudatában az év minden napján jelen van.

 

 

 

 

Mindeközben e közösség az ember és természet mára egyre különösebb világára reflektál művészi érzékenységgel, mikor kiemelkedő értékként kezeli és az Alkotótelep fenntartható működésével megőrizni kívánja állandó helyszínét, a Takács-tanyát - ezt az egyedi értékek születésének otthont adó természeti szépséget a Holt-Körösök Peresi-holtágának kanyarulatában.

Az Alkotótelep továbbra is szolgálni kívánja anyavárosát, Mezőtúrt azáltal, hogy képzőművészeti közgyűjteményét egységes értékként igyekszik megőrizni a város érdemei között, miközben a köztereket rendező önkormányzatot alkotásokkal támogatja, saját rendezvényeivel pedig a város és térségének kulturális életét színesíti.

A jubileumi év a Takács-tanyán a Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész és Nádas Alexandra Barcsay-díjas grafikusművész vezette NaN-art Rajztanoda és Grafikai Műhely VI. Képzőművészeti Mesterkurzusával kezdődött. Az itt készült alkotásokat július 18. és augusztus 14. között tekinthették meg az érdeklődők a mezőtúri Városi Galériában.

A július 22-én induló Alkotótelepen és augusztus 20-i zárókiállításán 2016-ban résztvevők névsora: Györfi Sándor művészeti vezető, Balogh Géza, E. Lakatos Aranka, Szabó György, Balás Eszter, Borbás Márton, Bakos Ildikó, Varga Éva, Finta Ilona Vanda /USA/, Jason Michael Saunders /USA/, Lous Stuijfzand /Hollandia/ szobrászművészek, Lóránt János Demeter, Székhelyi Edith, Verebes György, Jakucs János, Kókay Krisztina, Ványai Magdolna, Szily Géza festőművészek, valamint dr. Egri Mária és Prokai Gábor művészettörténészek.

Az Alkotótelep vezetősége nagy hangsúlyt kíván fektetni a fiatal képzőművészek bevonására, mely által az idősebb mesterek továbbadhatják szakmai tudásanyagukat. Így a felsoroltakon kívül idén meghívást kapott még Györfi Balázs szobrászművész, belső építész, Balogh Wanda DLA gobelintervező iparművész, Szűcs Eszter grafikusművész és Szanyi Borbála szobrászművész.

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága pályázati felhívásának köszönhetően tovább fejleszthettük az Alkotótelep technológiai eszköztárát üvegolvasztó hutával és rogyasztókemencével. S így társulhatott a résztvevő képzőművészekhez Borbás Dorka, Lukácsi László és Bihari Kristóf üvegtervező iparművész, akik az újonnan elinduló „Bronz és üveg találkozása” című program elindításában segítettek.

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága ezen kívül az Alkotótelep megrendezését is támogatta egy újabb sikeresen elnyert, szakmai anyagra és ellátásra fordítható pályázati keretösszeg keretében.

Továbbra is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a határon túli képzőművészekkel való kapcsolattartásra és az Alkotótelep nemzetközi mivoltára, így a következő évben az anyagi lehetőségektől függően Erdélyben és Lengyelországban élő, fiatal szobrászművészeknek is szeretnénk részvételi lehetőséget biztosítani.

Miközben augusztusban a Takács-tanyán folyt az alkotótelepi munka, Györfi Sándor, mint Magyarország Érdemes Művésze utolsó szakaszához ért a lengyelországi Przemyślben elhelyezésre kerülő, az első világháborúban itt harcolt katonáknak emléket állító magyar huszár szoborkompozícióval, amelyet 2016. szeptember 10-én ünnepélyes keretek között Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke és Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Elnöke avatott fel a lengyel ulánus szobrával együtt. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta.

Az Alkotótelep vezetősége a 35 éves jubileumot nemcsak az idei alkotótelep sikeres és a meghívottaknak köszönhetően színvonalas munkájával kívánta ünnepelni, hanem az augusztus 20-i zárókiállításon kívül több jubileumi kiállítás megszervezésével is. Így került sor 2016. február 05. és 28. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Agóra Galériájában, majd június 25-től szeptember 01-ig Orosházán a Városi Képtárban való bemutatkozásra. A mezőtúri Városi Galériában augusztus 20. és október 02-ig volt látogatható a tárlat. Időközben, szeptember 22-én pedig egy hónap időtartamra megnyílt Nyíregyházán a Városi Galériában a mezőtúri közgyűjtemény jubileumi válogatásából álló kiállítás, amelyre legutóbb 22 éve került sor.

Példaértékű az a kezdeményezés, amelyet a karcagi Hubai Imre Csaba és családja biztosított az Alkotótelep számára a Keil Ernő Közhasznú Fesztivál Zenekar támogatói hangversenyének megszervezésével – köszönet érte. A 90 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű zenekar koncertje a jubileumi Alkotótelep záróakkordjaként augusztus 21-én került megrendezésre a mezőtúri Városi Színházteremben.

Az Alkotótelep közössége ezúton is köszöni mindazoknak, akik az elmúlt 35 év során sokan és sokat tettek a Takács-tanyán való alkotótevékenység biztosításáért és egyúttal hálás köszönetünket fejezzük ki a jelen támogatóinak:

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága, Mezőtúr Város Önkormányzata, Herczeg Zsolt polgármester úr, Batta Attila Viktor alpolgármester úr, Mezőtúr Város Képviselő-testülete, valamint a Polgármesteri Hivatal, a Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft., a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. és a Tourinform-iroda vezetői és dolgozói, Gonda Sándor, Agrohíd Kft., NHSZ Kétpó Kft., DARAZS KEV.Kft., NEFAG Zrt., Minerva-Kont Kft., Hubai Imre Csaba és családja (Karcag), Varga Imre (Karcag), Enyedi Dezső István, Takács Sándor (Karcag), Kiss Róbert, Vígh Mária (Szolnok), Szűcs Ferenc (Szolnok), Eisenmann József és neje (Budapest), Budai László (Szigetszentmiklós), Misszió Tours Utazási Iroda (Budapest), Szabó István (Kecskemét), Dr. Vincze Gyula (Szolnok), Szolnoki Művésztelep, Szoboszlai Galéria (Szolnok), Szilvási Zsuzsanna és Mészáros János (Szolnok), Csák László (Csongrád), Kunkovács László, Kontér Béláné és férje, Katona Ferenc öntőmester, Peresi Tangazdaság, Mezőtúri Ipari Park Kft., Deko-Pont Kft.

 

Agócs Krisztina

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu