Register
East Fest 2017 - Igazi nyaralás!
Írta: Bodor Márti   

Így június végén ismét East Fest lázban égünk! A fesztiváltérképre 2012-ben került fel újra Mezőtúr, amikor az első East Fest megnyitotta kapuit. Akkor még 5000 főt számolt a rendezvény, mára majdnem megtízszerezte látogatói számát Kelet-Magyarország legdinamikusabban fejlődő fesztiválja. Az idei évről Soós Péter főszervezővel beszélgettem:

 

 

– A fejlődés dinamizmusa idén plusz egy napot hozott. Mi indokolta ezt?

– Minden évben felmerül a kérdés, hogy tud-e tovább növekedni a fesztivál. Úgy gondolom, hogy ár-érték arányban továbbra is kiemelkedően jól teljesít az East Fest. Bár minden évben minimálisan növekszik a jegyár, de a szolgáltatás színvonala sokkal nagyobb mértékben emelkedik. Egyértelműen látjuk azt is, hogy a fesztiválozók szeretik a rendezvényt.

Emellett általános tendencia az, hogy a nagyobb fesztiválok növelik a napok számát. Nem véletlen, hogy az idei szlogenünk "Az igazi nyaralás!" , hiszen azt szeretnénk, hogy a keddtől vasárnapig tartó időszakot egyfajta nyaralásnak fogják fel a látogatóink.

Mezőtúron a kedd elég merész döntés lehet, de szerintünk jó pár ezer ember használja ki majd a lehetőséget. Már kedden olyan fellépők érkeznek hozzánk, mint az Intim Torna Illegál, Belga, Ocho Macho és Copy Con. A koncertek után a nagyszínpad mellett lesz egy after sátor is, valamint az idei főtámogatónk a Borsodi is megjelenik egy nagyságrendileg 200 m2-es pubjellegű építménnyel, ami mellé egy 6 méter magas kilátótornyot is építünk. Ezen a helyszínen is külön DJ fogja szórakoztatni a nagyérdeműt minden este. Reményeim szerint ez egy impozáns hely lesz a fesztivál területén.

 

– Követve az oldalatokat felmerül a kérdés, hogy mennyire tartjátok rizikósnak az Arany Fácánt lecserélni Borsodira?

– A 2015-ös évben még csak alig-alig, a 2016-os fesztivál után viszont nagyon erőteljesen észrevehető volt, hogy egyre többen szeretnének valami másik sört inni (akár Heineken családon belül). Sok kritikát is kaptunk ez ügyben, és a fogyasztásokat vizsgálva is észrevettük, hogy meglepően sokan inkább más, magasabb árkategóriába tartozó sört vásároltak (Soproni, Heineken) a fesztivál alatt. Másrészről pedig, annak ellenére, hogy az East Fest elmúlt öt éve alatt számos gyártóval dolgoztunk együtt, nem lehetett nem észrevenni, hogy sokak szemében az Arany Fácán meglehetősen összenőtt a fesztivállal. 
Ez igen komoly fejtörést okozott nekünk, hiszen egy több éve tartó együttműködés sorsa volt a kérdés. Szóval vakarhattuk a fejünket, hogy mi is legyen a megoldás…
Végül az élet segített eldönteni a kérdést, hiszen a gyártókkal történő tárgyalások alatt világossá vált számunkra, hogy az előző évektől eltérően 2017-ben már semmilyen szinten nem tudnak összekapcsolódni a mi és a Heineken elképzelései.
Párhuzamosan pedig, a Borsodi hozzáállása mindenki másénál szimpatikusabb volt. Nagyon fontos dolog a támogatási összeg (ne legyünk álszentek), de legalább annyira fontos az a lendület, nyitottság és pozitív hozzáállás, amit a Borsodinál tapasztaltunk. A megújult sörről nem is beszélve, ami azért minden elfogulatlan szemlélő számára finoman szólva is versenyképes választás az elmúlt évekhez képest. Ráadásul hasonló kaliberű fesztiválokhoz mérten példátlanul alacsony áron. A Borsodi sör mellett természetesen a gyártó egyéb alternatívákat is ad majd (pl. Staropramen), és a fesztivál falain belül nagyon-nagyon sok egyéb meglepetéssel készülünk. Lesz például visszaváltható korsó, amelyet akkor kaphat valaki, ha ő issza az első 100 korsó sör valamelyikét a Borsodi Malátabárban, de a korsók 500 Ft körüli áron az ajándékboltban is megvásárolhatóak lesznek.

 

– A kemping helyeket tekintve mire számíthatnak a fesztiválozók? Lesz-e annak kemping helye, aki csak szerdától érkezik a fesztiválra?

– Tavaly már annyira megnöveltük a kempinghelyet, hogy nem volt probléma a befogadóképességével. Természetesen minden elővételben vásárolt jegy tulajdonosának garantáljuk, hogy lesz kempinghelye. Azonban érdemes már most megvásárolni a bérleteket, hiszen az érdeklődés hatalmas.

 

– Elővételben meddig lehet bérletet vásárolni?

– A rendezvény előtti nap hétfőig. Valamikor napközben zárul le a központi rendszer, így ajánlott legkésőbb vasárnapig megvásárolni a bérleteket. Mezőtúron pedig a készlet erejéig lesznek elérhetőek a jegyek. Amennyiben a készlet elfogy a városban, akkor az országos hálózaton lehet hozzájutni a fentieknek megfelelően.

 

– A plusz egy nap mellett egy nemzetközi fellépő is megjelenik az East Fest palettáján. Basshunter mellett kiket emelnél még ki?

– Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a magyar élvonalat felsorakoztassuk. Ugyanakkor folyamatosan nézzük a lehetőségeinket, tágítjuk a határainkat, hogy esetleg 1-1 nemzetközi fellépőt is be tudjunk csempészni a programba úgy, hogy a relatív nyomott étel-és italárakat tudjuk tartani. Úgy érezzük, ez Basshunterrel idén sikerült.

A kifejezetten erős line up köszönhető a plusz egy napnak is, hiszen így plusz idősávok jöttek létre a nagyszínpadon, amit megtölthetünk tartalommal. Ezen felül az elektronikus zenei helyszínünkre is igaz, hogy soha nem volt még ennyi DJ egymás után egy-egy adott napon. Nagy újdonság tavalyhoz képest, hogy lesz olyan napunk, amikor egymással párhuzamosan két színpadon is élőzenei programok zajlanak. Míg az egyik színpadon fiatalosabb, populárisabb előadók zenélnek, addig a másik színpadon kőkemény rockbandák lépnek fel, valamint egy harmadik sátorban helyet kap a szokásos hip-hop vonal.

Külön szeretném felhívni a figyelmet a tavalyi év óta működő Liget Színpadunkra, ahol azoknak a zenekaroknak adunk fellépési lehetőséget, akik vagy nagyon tehetséges kezdők, vagy olyan profi zenészeknek, akik nem a mainstreamet képviselik. Három nap működik majd ez a színpad, reményeink szerint minőségi programmal. Délután mindig színházzal kezdjük itt a napot, majd koncertek jönnek este fél 12-ig, végül pedig hajnalig különböző filmeket vetítünk az East Fest Moziban ugyanitt. Olyan nagy nevek is jelen lesznek a Liget Színpadon, mint a Sziámi AndFriends vagy a Balkán Fanatik.

 

– Az esti színpadi koncertek mellett igen erős a napközbeni programok listája is.

– Ahogy említettem csütörtöktől működik majd a színházunk, de már szerdától számos előadásra látogathatnak el az érdeklődők. A Civil Falunk is évről-évre nő, ami szintén számos alternatív napközbeni programmal kecsegtet. Nem szabad amellett sem elmenni, hogy van egy fantasztikus strandunk is, ami még minőségibb napközbeni időtöltést tesz lehetővé.

Az East Fest most egybeesik a vizes VB utolsó napjaival – bár még egyeztetés alatt áll, de – ha minden jól megy lesz egy igen komoly vizes VB közvetítő pontunk is, ahol élőben lehet majd követni az eseményeket. A sportversenyek terén sem lesz hiány, idén is lesz strandfoci, strandröplabda, streetball és számos egyéb bajnokság és bemutató mérkőzéseket is szervezünk több sportágban is.

 

– Egy szabadtéri fesztivál szervezésénél lehet-e készülni a rossz időre?

– Idén még több faburkolattal és még több méhsejttel készülünk. Sok ezer négyzetméter járófelületet rakunk majd le. Szeretnénk a lehető legjobban felkészülni arra, hogy rossz idő esetén is komfortos legyen a terület. Persze mi bízunk a jó időben.

 

– A fesztivál közelében élők akarva-akaratlanul is részesei a rendezvénynek. A fesztiválterületen kívülre eső részekre hogyan tudtok odafigyelni?

– Ez visszatérő és nagyon fontos kérdés. Ilyen mennyiségű látogató már nyilván észrevehető a városban is és a megnövekedett „idegenforgalom” áldásos hatása mellett bizony az árnyoldalakkal is számolnunk kell, mint a tömeg, zaj, szemetelés.

Ezúton is köszönjük szépen mind a városvezetés, mind a lakosság évek óta tartó türelmét és támogatását. Természetesen folyamatosan egyeztetünk Mezőtúr Város Önkormányzatával, a Rendőrkapitánysággal és minden érintett városi céggel/hatósággal/szervezettel is a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításával kapcsolatban.

Mindenképpen próbáljuk minimalizálni a Mezőtúr város lakói számára esetlegesen felmerülő kellemetlenségeket. Fokozott rendőri és polgárőri jelenlét várható ezekben a napokban.

Továbbá 2017-ben már nem csak a fesztivál bejárathoz, hanem a Lidl-höz, a Penny Markethez, a piaccsarnokhoz és a piactér bejáratához is teszünk mobil WC-ket. Igyekszünk a higiéniai feltételeket is biztosítani a rendezvény területén kívül is.

 

A 2017-es East Fest július 25-29-ig várja a fesztiválozókat. Bővebb információ olvasható a www.eastfest.hu oldalon, valamint a rendezvény facebook oldalán.

 

Bodor Márti

Mezőtúr és Vidéke

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu