Register
Átadják a Matula vendégházat – Meghívó
Túron túl

Mezőtúr város vízrajzi helyzetét döntően két folyó – a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó főcsatorna – és négy Körös holtág határozza meg. A mezőtúri Peresi-holtág az egész Kárpát-medence harmadik leghosszabb morotvája. A közel 30 km hosszúságú, 166 ha területű és mintegy 4,4 millió m3 víztérfogatú holtág rendkívül értékes tájeleme a kistérségnek, de az egész Tiszavölgynek is. A Halásztelek-Túrtő-Harcsás Holt-Körös hármas holtágrendszer is a kiemelt értékek sorába tartozik. Együttes területük 161 ha, víztérfogatuk meghaladja a 2,6 millió m3-t. A holtágak bölcs, tájökológiai szempontokon alapuló hasznosítása számos érdekütközéssel is együtt járó kérdés tisztázását megköveteli.

A Mezőtúri Horgász Egyesületet 60 évvel ezelőtt, 1948-ban alapitották. Az Egyesület 2005 évtől bérli a Mezőtúri Önkormányzattól a Halásztelek-Túrtő-Harcsás Holtágak halászati jogát. Az Egyesületnek 3 év alatt 500 főről 1100 főre duzzadt a létszáma. Ez a kapcsolódó családtagokkal együtt a város lakosságának a 20%-a. Az évenkénti vendéghorgászok száma pedig 1500 főre tehető. A Holtágak látogatottságának ilyen jelentős mérvű növekedése a felelős halgazdálkodásnak és az abból adódó jó fogási eredményeknek tudható be. Az éves átlag fogás 9-12kg/főről 31kg/főre emelkedett amiből a nemes halak részaránya meghaladta a 18 kg-t.

A Holtágrendszer ilyen mérvű látogatottsága illetve az Egyesület taglétszámának a felduzzadása hozta magával azt az igényt, hogy egy két épületes mintegy 16 horgász befogadni képes horgásztanyát, továbbá egy az évenként megrendezésre kerülő számos horgászverseny résztvevőjét befogadni képes pihenő és raktár épület beruházását tervezzük. 2005 óta, amikor a Mezőtúri HE megkapta a Halásztelki-Túrtő-Harcsás holtágrendszer halászati jogát és ezek a vizek abszolút horgászkezelésbe kerültek az egyesületi tagság megkétszereződött és a horgászturizmus lett az egyik legtöbb vendéget idecsalogató program. Az Egyesület tagságának mintegy 25%-át alkotják a 18. életévüket még be nem töltött gyermek- és ifihorgászok. A tervezett beruházás alkalmas lenne ezen korcsoport részére szervezendő Természetvédelmi és Horgásztáborok kialakitására, a pihenő épület pedig közös programok szervezésére (közös vacsorák, horgászversenyek lezáró ebédjei, a tagság közös programjai). A két vendégek számára létesitendő épület pedig javithatna a vizeink szezonon kivüli látogatottságán, alkalmas lenne a vendéghorgászok elszállásolására az októbertől márciusig terjedő időszakban.

Ezen indokok tették lehetővé illetve kényszeritették ki azt a pályázatot, amelyet az egyesület sikeresen megnyert.

Az egyesület a fejlesztése megvalósításához az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez jogcímű pályázatból támogatást nyert.

A támogatás jogcíme: 137/2008. (X. 18.) FVM rendelet

A pályázat beadásra került 2009. január 12 –én.

A közreműködő hatóság 2009. december 8-án támogatásra érdemesnek ítélte.

A jóváhagyott támogatás összege: 51.532. 498 Ft

A fejlesztés tartalma: kettő db vendégház nettó 56,08 m2 és 58,36 m2 alapterületen és egy tároló, pihenőépület kialakítása. A két épülethez és tárolóhoz tartozik egy szennyvíztároló építmény is. Az épületek és azok környezete lehetőséget ad horgászversenyeink és egyéb rendezvényeink színvonalas megrendezéséhez, tagjaink részére szállás és pihenési lehetőség igénybevétele.

Ez a beruházás megérett arra, hogy átadjuk és a horgászok rendelkezésére bocsássuk. Az ünnepélyes átadót 2011.10.07.-e 13 órára szerveztük meg.Ezúton szeretném meghivni minden kedves horgásztársat és érdeklődőt, hogy jelenlétével tisztelje meg a Mezőtúri Horgász Egyesület “Matula” vendégházainak ünnepélyes átadását.Megjelenésére feltétlenül számitunk. Az ünnepélyes átadó helyszine a Túrtő-holtág Sallai (Bihari) földhidja.

Az ünnepélyes átadás után a diszvendégeket a kivitelező cég egy birkapörkölttel látja vendégül a helyszinen. Megértésüket előre is köszönöm.

Tisztelettel,

Pongrácz Zoltán

 
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu