Register
kultúra


Veress Miklós kiállítás és kútavatás a Református Kollégiumban
kultúra

 

 

 

A Reformáció heti ünnep keretében október 25-én délelőtt szép, lélekemelő ünnepség volt a református templomban és a Református Kollégiumban.

Bővebben...
 
Ősz az idő Dömötör nap közeledik…

2012. október 28-án Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. által került megrendezésre az I. Dömötör Napi Vigasság, és ehhez kapcsolódott az  I. Regionális Dömötör napi népdaléneklő verseny. Hosszas előkészületek eredménye lett ez a felejthetetlen nap. Nagyon sok lelkes népdalt kedvelő ember ellátogatott Mezőtúrra ezen a borús esős napon.


A volt Szolnoki Főiskola épületében zajló rendezvényen nem vette el senki kedvét a borús idő – sok derűs és jó kedvű daltól volt kellemes a hangulat. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sok érdeklődő volt a verseny iránt, az első hívó szóra 58 jelentkező (ami azt jelenti kb. 400 fő) jelezte részvételi szándékát. A megmérettetés öt kategóriában zajlott.

A megmérettetés két teremben zajlott – szólisták, és csoportos fellépők. A zsűritagoknak nagyon nehéz dolguk volt, hisz nagyon jól felkészült produkciókat láthattak, hallgattak. Mind az öt kategóriában I, II, III helyezést osztottak ki, mely Biharyné Zoltán Emese fazekas által készített serleg volt. Különdíjak átadására is sorkerült, melyet Mezőtúr Város Önkormányzata ajánlott föl. Mezőtúron ilyen jellegű verseny még nem volt, szeretnénk ha ennek folytatása lenne, hiszen igény van rá. A hagyományápolás szép nemes dolog, ezek a rendezvények azt a célt szolgálják, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy milyen népszokásaink, néphagyományaink, népzenénk, népdalaink, népviseletünk van. Reméljük a jövőben nagyobb számban jelentkeznek a mezőtúri szólisták és csoportok erre a megmérettetésre. Most is akadt szép számmal helybeli, de tudjuk ennél sokkal többen ápolják ezt a műfajt itt a városban. A versennyel párhuzamosan kézműves vásár és népi játszóház is látogatható volt, melyen különböző népi kézműves képviseltette magát: kosárfonó, fazekasok, bőrdíszműves, kalapos, fajáték készítő, süteménykészítő, foltvarró, cukorkakészítő. Lehetett itt kapni finom házi sajtot, túrót, kolbászt, szalonnát, gyümölcsbefőttet, savanyúságot és nem utolsó sorban különböző gyümölcs pálinkát melyet, ha megkóstoltak nem is volt olyan hűs az idő…

A nagyérdemű közönség találhatott kedvére való szórakozást, kikapcsolódást.

Képek: itt

Gratulálunk a nyerteseknek:

Szólisták

Általános Iskola

  1. Nagy Vivien
  2. Magyar Mirella

III. Papp Nikolett

 

Középiskola

  1. Dudás Klára
  2. Erdei Virág

III. Juhász Eszter

 

Felnőtt

  1. Kiss Ferenc
  2. Szerencsi Zsuzsanna

III. Székács László

 

Különdíjasok:

Bóka Kamilla

Rostás Istvánné

Tar Csilla Eszter

Csoportok

Különdíj

Berényi Népdalkör - Mezőberény

Bokréta Népdalkör - Orosháza

Kossuth Lajos Általános Iskola Kicsinyek Fiúk - Mezőtúr

Általános Iskola

  1. Bokrétás Énekegyüttes - Dévaványa
  2. Nép Műhely - Kisújszállás

III. Kossuht Lajos Általános Iskola Violák - Mezőtúr

Felnőtt

  1. Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar - Csabacsűd
  2. Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület - Püspökladány

III. Szapáry Népdalkör - Fegyvernek

 

Köszönjük a támogatóknak a támogatást:

Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúri Ipari Park Kft., Újvárosi Hagyományőrzők Klubja, Biró László, Herczeg Zsolt, Kelemen Mártonné, Szegény Dániel, Patkós Éva, Kelemen Márta, Kovács Sándor, Szűcs Dániel, Városi Nyugdíjas Klub Énekkara, Hallássérült csoport, Dalma Dance Club, Baracsi Paletta 97 Kft. Városi Polgárőr Egyesület, Szűcs Gergely, Papp János, Batta Attila Viktor, Fitori Sándorné, Szabó Ferenc „Franky”, Pont Rádió, INDEX TV, Búzavirág Dalkör, Balla Tibor, Kovács Sándor, Fehér István, Bíró Ferenc, Sőrés Erzsébet Hedvig.

Jövőre találkozunk 2013. október 26-án!

 

Kelemen Márton

 
Magyar Tudomány Napja 2012
Írta: Bodor Márti   

A Gál Ferenc Főiskola és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. által megszervezett Magyar Tudomány ünnepén vehettünk részt, 2012. november 22-én a Városi színházteremben. A rendezvényt megnyitotta Batta Attila Viktor Mezőtúr város alpolgármestere, a jelenlévőket köszöntötte a Gál Ferenc Főiskola szegedi vezetését képviselő Tordainé Vida Katalin igazgató asszony.

 


„A kábítószerrel való visszaélés veszélyei” címmel előadást tartott a Mezőtúri Rendőrkapitányság két munkatársa, Baranyiné Fodor Zsuzsa százados és Márki Károly őrnagy. Elrettentés céljából egy szemléltető videót is lejátszottak az érdeklődők számára, ami valóban tanulságosnak bizonyult. Majd következett a rendezvény kiemelt vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos, aki sajátos előadásmódján a kábítószer és alkoholfogyasztás káros hatásaira hívta fel a figyelmet. Az előadás részét képezte a „Betépett álmodók” című prezentáció, amely olyan ismert előadókon, írókon, alkotókon keresztül szemléltette a különböző tudatmódosító szerek hatásait, mint Jim Morrison, Jimi Hendrix, Amy Winehouse, vagy Stephen King.

 

Zárógondolatai során azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban több mint 300 szert regisztráltak, így nem csoda, hogy a fiatalok úton-útfélen különböző szerekbe futnak. Viszont azok rövid - és hosszú távú egészségükre, társadalmi életükre, családi kapcsolataikra gyakorolt hatásaival nincsenek tisztában. Véleménye szerint ezért nagyon fontos a drogprevenció bármilyen formája.

 
Németh Csaba Mezőtúr gitárművésze
Írta: Bodor Márti   

A Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Hangversenysorozata első időpontjának meglepetés vendége Németh Csaba, az iskola egykori diákja volt. Én magam is ismerem Csabát, de felkaptam a fejem a „gitárművész” titulusra. Pályaválasztásáról, valamint életútjáról kérdezem.

 

Bővebben...
 
Meghívó
Írta: Bodor Márti   

Meghívó!

 

A MOTO-ToUR csoport meghívására ismét városunkba látogat
Treszl Gábor és társa Hunyadi Bence, aki az Athéni és a Pekingi után a Londoni Olimpiára is oldalkocsis Pannónia motorjával látogatott el. Ezúttal a Dél
- és Nyugat-Európán keresztül vezető Londoni veterántúra élményeit osztják meg -egy fényképes-videós élménybeszámoló keretén belül- minden kedves érdeklődővel!

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 12
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu