Register
sport


Kemény zsaruk Budapesten
Írta: Bodor Márti   

A Syma csarnokban szeptember 29-én nagyszabású Budo és küzdősport gálát rendezett a Terror Elhárítási Központ, a viadalon több mint háromszáz zsaru ütközött karatéban, full-contactban és dzsiudzsicu földharcban a BM-bajnokság keretein belül. Budapesten egészen biztosan a Terror Elhárítási Központ által szervezett Budo és Küzdősport Gálán volt a legnagyobb az egy főre jutó élősúly és tiszta izomtömeg: négy tatamin és három ringben a rendőrség, a TEK és egyéb rendvédelmi szervezetek dolgozói csaptak össze egymással, a lelátókat pedig elborították az értük szurkoló kollégáik. A biztonsági szolgálat tagjait és a versenyzőket elkísérő hölgyeket leszámítva a csarnokban mindenki annyira keménynek tűnt, mint Chuck Norris. Fél óra akklimatizálódás után már nem is volt meglepő, mikor a műsorvezető beleszólt a mikrofonjába: "Orvost! Orvost kérünk a kettes ringhez".

 

Bővebben...
 
Kézilabdás idénykezdet
Írta: Bodor Márti   

A nyári felkészülést követően a Mezőtúri AFC férfi kézilabda csapata szeptember 22-én megkezdte a 2012/2013-as NB II-es bajnoki idényét. Az együttes sok változáson ment át az alapozás időszakát megelőzően, ugyanis több játékos távozott a csapatból, helyükre azonban két személy érkezett. Ezen felül pedig több tehetséges junior játékos is bekerült a felnőtt keretbe, akik szeretnének bizonyítani az idősebbek között is. A csapatot továbbra is Gazsó György irányítja, míg a juniorokat Urbán Marianna próbálja az előző évi 4. helynél még szebb eredményhez hozzásegíteni.

 

Bővebben...
 
Kerékpárral Londonba
Írta: Bodor Márti   

2012. július 27-től – augusztus 12-ig tartott idén a nyári Olimpia, Londonban. A magyar játékosok mellett, mi Mezőtúriak külön is büszkék lehetünk városunk egyik lakójára, Szőke Barnára, aki július 12-én indult el biciklijével a brit főváros felé. Az útról és annak viszontagságairól Szőke Barnát kérdezem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Mi inspirálta ezt az utat?

Tulajdonképpen ez egy jótékonysági kerékpártúra volt. Erre már körülbelül egy éve készültem. Úgy gondoltam, hogy viszek ki egy pólót az olimpiára, aláíratom az olimpikonokkal, és ezt felajánlom a kórháznak árverezésre.

Milyen felkészülés szükséges egy ekkora táv megtételére? Mennyi ez a bizonyos táv?

Londonba 24 nap alatt értem ki, 2228 km-t tettem meg az út folyamán. A visszaúton alkalmam volt rövidíteni 1100 km-t, mert egy magyar kamionossal utazhattam egy darabon. Úgy indult először, hogy Mezőtúr Brüsszel között megyek, de a fiam indulás előtt 3 nappal megtudta, hogy átadták az Olimpia tiszteletére a Párizs London kerékpár utat, így megváltoztattam az útitervemet. Igaz, ezzel 300 km-rel hosszabb lett a táv. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen utat megtegyen, nagyon sok kilométert kell előtte mennie. Egy Alföldi embernek fogalma sincs arról, hogy milyen az, mikor órákig felfele teker a lejtőn 20-25 kilós csomaggal.

Mesélne az útról, elindulástól a megérkezésig?

Ahogy a nyilvánosság már tudja a Parlament előtt fogadott Kövér László, ő indított utamra. Egy kistarcsai barátom elkísért Hegyeshalomig, utána egyedül folytattam az utam. Bár ezt az egyedüllétet nem úgy kell elképzelni, hogy egyedül tekerek ilyen hosszú úton, nagyon sok kerékpáros van és nagyon összetartóak. Londonban összesen 3 napot töltöttem, volt alkalmam átkerékpározni azon az úton, ahol a maratont futották, illetve ahol a kerékpárosok mentek. Azt nagyon sajnálom, hogy a London Eye-ra nem sikerült felülnöm. Körülbelül 20-30 országnak külön stand volt felállítva, ahol a magyarok is szerepeltették magukat és tudtam Angliában magyar sört fogyasztani. Az olimpiai faluba nem tudtam bemenni, nagy volt a biztonsági védelem annyira, hogy az olimpia ideje alatt a város felett még repülőgép sem járhatott.

Milyen nehézségek akadtak útközben?

Kaptam hideget, meleget és ezt szószerint kell érteni. Egyedül hóesés nem volt, de volt jégeső, felhőszakadás, nagy szél, hideg. Ha nem készülök fel fejben, akkor Ulm-nál visszafordulok, mikor megláttam a Fekete erdőben az emelkedőket.

Milyen eszközök vannak a segítségére?

Természetesen mindenhez megvolt a felszerelésem. A leghálásabb egy 20 négyzetméteres fólia volt. Gyakorlatból tudom, hogy ezt állandóan készenlétbe kell helyezni, mert ha egy felhőszakadás vagy eső elkap, már borítom is be magam biciklivel együtt. Ugye arra is kell vigyázni, hogy a kerékpáron a lánccal, vagy bármivel nehogy probléma legyen. Esőkabáttal, napszemüveggel egyaránt fel kell készülni, ha valaki Angliába megy, mert az egyik pillanatban szakad az eső, 3 perc múlva már süt a nap. Azon kívül nagyon sok ruhanemű kell. Élelmiszert nem nagyon vittem, mert majdnem mindennap bevásároltam.

Milyen időközönként tudott megszállni?

Volt sátram. Éjszaka általában 10-11 órakor kerültem „ágyba” és volt, hogy a fólia itt is nagy szerepet vállalt, mert a hidegbe bizony azzal is be kellett takarnom magam. Olyan is előfordult, hogy éjszaka fel kellett kelnem megmozgatni magam, mert szinte remegtem. Olcsóbb szállodákban, kempingekben, apartmanban is megszálltam, ezt mindig az időjárástól tettem függővé. Ha láttam, hogy hidegebb, esősebb idő lesz, akkor kerestem valami szálláslehetőséget. Ha jobb volt az idő, akkor inkább többet tekertem és a sátrat választottam.

Célja az volt, hogy néhány pólót minél több olimpikonnal aláírasson, majd a mezőtúri kórház megsegítésére árverésre bocsásson. Elérte ezt a célt?

Igen, 2 darab pólóról beszélünk, amiből egyet felajánlok a Kórház javára, a másikról viszont nem szeretnék nyilatkozni, hogy kinek és milyen apropóból szánom. Szeptember 18-ára kaptam egy meghívót. Név szerint engem is meghívtak az olimpikonok fogadására, a Parlamentbe. Nagyon megható volt, egyedül azt bánom, hogy nem lehetett fényképezni. Az olimpikonokkal akartam elsősorban aláíratni ezeket a pólókat, de sikerült a köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel és a házelnökkel is. Még ami nagyon ritka, hogy a nemzet sportolói közül aláírta Grosits Gyula, az Aranycsapat „feketepárduca”, kapusa; aláírta Buzánszky Jenő, és Kárpáti György vízilabdás. Így 3 nemzet sportolója, 3 államfő és az olimpikonok aláírásával ellátott póló az, amire később licitálni lehet.

Mik a tervei a jövőre nézve?

Jelen pillanatban még nem tudok erről nyilatkozni, a kerékpározásról nem mondok le, de egyelőre ilyen nagy utam biztos, hogy nem lesz.

Bodor Márti

 
Kisvilágbajnokok Mezőtúrról
sport

2012. május 12-13-án Budapesten került megrendezésre a WTKA világszervezet nevével fémjelzett Interkontinentális Világbajnokság Hungarian Open elnevezésű verseny Európa-Ázsia-Afrika részvételével. Tizenhét ország kapott felkérést a kétnapos viadalra, ahol Light-contact, Low-kick light és K1 szabályrendszerben mérettettek meg a különböző stílusú harcművészek. A Mezőtúri Kick & Thai-Boksz Klub két versenyzővel képviseltette magát a színvonalas, nemzetközi harci művészetek fesztiválján. Tóth Károly túrkevei versenyzőnk -75 kg-ban és Rácz András többszörös magyar bajnok -57 kg-ban szállt ringbe. Az első napon a selejtezők zajlottak. A magyar bajnokságtól eltérően itt súlycsoportonként nem volt ritka a húsz versenyző, ezért nem kis izgalommal vártuk a mérkőzéseket. Tóth Karcsi kezdett, aki első meccsén egy orosz versenyzőt, míg második körben pedig egy bulgár sportolót utasított maga mögé, így bejutott a legjobb négybe. Rácz Andris egy ukrán és egy szíriai ellenfele ellen győzedelmeskedett pontozással, így ő is a legjobb négybe verekedte magát.

Bővebben...
 
Bronzba öntve
sport

A XVI. Országos Rövidpályás Vidékbajnokság került megrendezésre Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában, 2012. április 13-15-én. Mezőtúr VSI úszóit a Király Imre, Karapancsev Kristóf, Lengyel Norbert, Ádám Hajnalka, Nagy Kitti, Fésűs Renáta összeállítású csapat képviselte. Az elhúzódó influenza miatt csapatunk nem volt teljes, és a résztvevők felkészülése sem volt zökkenőmentes, ami egy-két esetben a jó eredmény elérését sem tette lehetővé. Ennek ellenére úszóink jól teljesítettek. Lengyel Norbi már az első napon elkezdte a dobogó bevételét, hiszen 400 méteres vegyesúszásban 3. lett, majd az ezt követő két napon még 2 bronzérmet gyűjtött be 200 m hát- és 400 m gyorsúszásban. 100 m hátúszásban a 4. helyet szerezte meg. Karapancsev Kristóf szintén közel került az érem szerzéshez 400 m gyorson és 200 m pillangón a 4. helyet szerezte meg, míg 5. lett 400 m vegyesen, 6. 200 m gyorson és 7. 100 m pillangón. Fésűs Renáta ért még el pontszerző helyet, 200 m mellúszásban lett 6. Csapatunk többi tagjának sikerült versenyszámában legjobb idejét megúsznia, ezzel a középmezőnybe verekedték magukat.

Gratulálunk a versenyzőknek, Csipes Andor edzőnek!

Köszönjük a felkészüléshez és a verseny lebonyolításához nyújtott segítséget szakosztályunk támogatóinak:

Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúr és Vidéke Víz- és Csatornamű Kft., és Király Imréné családi gazdálkodó.

kiru

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 10
Copyright © 2024. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu