Register
közélet


East Fest 2017 - Igazi nyaralás!
Írta: Bodor Márti   

Így június végén ismét East Fest lázban égünk! A fesztiváltérképre 2012-ben került fel újra Mezőtúr, amikor az első East Fest megnyitotta kapuit. Akkor még 5000 főt számolt a rendezvény, mára majdnem megtízszerezte látogatói számát Kelet-Magyarország legdinamikusabban fejlődő fesztiválja. Az idei évről Soós Péter főszervezővel beszélgettem:

Bővebben...
 
Feltűzték a kék szalagot a Teleki végzősei
Írta: Bodor Márti   

Ünnepi díszbe öltözött a Városi Oktatási Centrum sportcsarnoka

Életünk mérföldkövei mindig kicsit megállítanak bennünket, gondolkodásra, számvetésre ösztönöznek, s hálával töltenek el azok iránt, akik segítettek minket utunk során.  Diákként, pedagógusként és szülőként is ilyen emlékezetes állomás számunkra az érettségi előtt állók szalagavató bálja.

Bővebben...
 
35 éves jubileumát ünnepelte idén a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep
közélet
Írta: Bodor Márti   

A „Homo et Natura – Ember és Természet” ars poetica szellemében működő Alkotótelep 1981. évi megalapítása óta Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, Magyarország Érdemes Művészének művészeti vezetésével működik. E 35 év alatt a bronzöntési szimpózium az állandó tagokkal közösséget formált. Egészéves közösség lett, amelynek hajdani egy havi összejövetele fokozatosan kiteljesedetté vált és a résztvevők tudatában az év minden napján jelen van.

 

Bővebben...
 
Közhasznúsági jelentés 2015. évről
közélet

 

A Mezőtúri Hallgatókért Alapítvány

5400 Mezőtúr

Petőfi tér 1.

Bővebben...
 
Autósok FIGYELEM!
Írta: Bodor Márti   

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlekedésbiztonsági projektek megvalósítására pályázott (KÖZOP-3.5.0-09-11-2011-0016 azonosító számú Közlekedésbiztonságot javító fejlesztések az országos közúthálózaton tárgyú projekt: „Jelzőlámpás csomópontok jelző és irányító berendezéseinek beszerzése és beüzemelése, valamint az ehhez kapcsolódó távfelügyeleti szoftverrendszer szállítása”), amelynek keretében Mezőtúr Város országos közúthálózatán (46. sz. főút) működő három jelzőlámpás csomópont (azonosítási számuk: L021, L022, L023) korszerűsítésére is sor került. A rekonstrukciós munkálatokat közbeszerzési eljárás alapján külső vállalkozó, a Swarco Traffic Hungaria Kft. végezte. A vezérlőberendezések, az alépítményi kábelek cseréje mellett a hagyományos (izzós) jelzőfejek kerültek lecserélésre korszerű, energiatakarékos LED betétes jelzőfejekre.


 

 

A terepi munkák mellett a jelzőlámpás programok (szabályozástechnikai tervek) felülvizsgálata is megtörtént. A jóváhagyott terveknek megfelelően mindhárom csomópontban forgalomtól függő szabályozás került bevezetésre. A forgalomtól függő vezérléssel működő berendezéseknél az áthaladási igényt jármű-és gyalogosérzékelők (detektorok, nyomógombok) továbbítják a vezérlőberendezéshez. A szabad jelzés (zöldidő) a forgalmi igényeknek megfelelően kerül kiválasztásra. A rekonstrukciós munkálatok előtt a csomópontok rögzített idejű jelzésidőterv (fix program) alapján, illetve részben forgalomtól függő szabályozás szerint működtek. A szabályozástechnikai tervek felülvizsgálatának elsődleges célja az volt, hogy rugalmas, a forgalmi igényekhez jobban igazodó és a jelenlegi műszaki szabályozásnak megfelelő fázistervek kerüljenek beépítésre. A tervezés alapjául szolgált a vállalkozó által végzett sávonkénti forgalomszámlálás, melynek segítségével meghatározásra került a különböző irányok forgalomnagysága.

A mezőtúri csomópontokban a gyalogos nyomógombok mellett mágneses járműérzékelők kerültek beépítésre. A mágneses járműérzékelés elve azon alapszik, hogy a járművek mágneses tömege megváltoztatja saját környezetében a Föld mágneses erőterének erővonalait. A burkolatba beépített, fém csőben elhelyezett egység érzékeli a Föld mágneses terének az elhaladó jármű általi változását és jelet ad a csomópontot vezérlő automatikának. A járműérzékelők használata során általános problémaként jelentkezik, hogy a járművezetők nem a megállás helyét jelző vonal előtt állnak meg közvetlenül, ezáltal a vonaltól 4-5 méterre telepített érzékelők nem regisztrálják a járművek továbbhaladási igényét.

Az elmúlt időszakban az önkormányzat és a lakosság részéről több észrevétel, panasz érkezett társaságunkhoz a mezőtúri jelzőlámpák működésével kapcsolatban. A működési problémákat, helyszíni tapasztalatainkat jeleztük a kivitelező elé, aki garanciális kötelezettségének terhére elvégzi a szükséges beállításokat.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 37
Copyright © 2018. Mezőtúr és Vidéke. Kelemen Márton - mkskft.hu