Register

Kiemelt rendezvényeink

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalletöltések száma:

 

 


 

Mezőtúr-Szarvas komp menetrend

Badár Ház felújítása

A Badár emlékház felújítása


• a kedvezményezett neve:
Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

•a projekt címe:
A Badár emlékház felújítása.

• a szerződött támogatás összege: bruttó 13.097.995 Ft

• a támogatás mértéke (%-ban): 100%

• a projekt tartalmának bemutatása:

A Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. mint 100 %-ban önkormányzati tulajdonú társaság üzemelteti az 5400 Mezőtúr, Sugár út 28 szám alatti Badár emlékházat.
Városunkban több kiállítóhely is várja a látogatók, viszont a Badár emlékszoba az egyetlen ahol igazi, korhű bútorok, kiállítási kerámiák, eredeti belső építmény (búbos kemence) található.

Ezek megtekintése nemcsak a felnőttek számára élmény, hanem a gyermekek is mindig érdeklődéssel tekintik meg az épületet.
Az 1930-as évek végén már felújításon átesett épület mára ismételt felújításra szorul. A helyszínen szemmel is jól látható volt, hogy a tégla alapozással készült épület alapozása több helyen

károsodott, felvizesedett. A tégla és vályogszerkezete porózussá vált, az utcafront- és az udvar felőli sarokrész kidőléssel fenyeget, vizesedik mivel nem megfelelő az alap szigetelése.
Ezért az azonnali épületalapozás megerősítése indokolt, a későbbi jelentős károk megelőzése érdekében.
A mai építési technológiák közül talán a legeredményesebb felújítási módszer a megsüllyedt, megrepedt épületek alapozásának megerősítése utólagos aláalapozással.
Így elkészül egy nagy mélységű, nagy szilárdságú összefüggő vasalt alaptest. Az épületalapozás megerősítésével egyidőben szükséges az eredeti homlokzati fa nyílászárók, ablakok ajtók

cseréje, ugyanis a fa szerkezetű ablakok ajtók korhadtak, vetemedettek. Javításuk nem lehetséges.
Az új nyílászárók mind méretükben, mind osztásukban, díszítésükben csak az eredetivel megegyező módon készíthetőek el.
Az eredeti belső ajtók is felújításra szorulnak, ezek javítással helyrehozható műszak állapotba kerülhetnek.
A fenti munkálatok elvégzését követően javasolt a függőereszcsatorna teljes cseréje az épület további állagmegóvása érdekében.
A homlokzati és a belső felületképzés a munkálatok elvégzését követően helyreállítandók úgy, mint vakolatjavítás mészfestés.
A felújításnak köszönhetően egy újabb helységgel bővül a kiállítási tér, amely eddig leromlott állapota miatt nem volt látogatható. egy autentikus de mégis felújított közösségi tér fogja várni az ide látogatókat.
A beavatkozás eredményeként a helyi igényekhez igazodó közösségi, kulturális tér úgy kerülnek fejlesztésre, hogy az innovatív, komplex szolgáltatásokat nyújt a helyi társadalom kapcsolatrendszerének,

együttműködésének, közösségi életének, programkínálatának fokozása érdekében. Stratégiai célunk, hogy a felújításnak köszönhetően egy újabb közösségi terünk újulhasson meg. Ezáltal erősebb lesz a településünk

népességmegtartó képessége, valamint a más településekről érkezők is kihasználhatják az új adottságokkal rendelkező közösségi tereket. Használatban lévő, közgyűjteményi funkció ellátására és élményfunkció

közvetítésére alkalmas tér kerül felújításra, így megfelelünk a felhívásnak is.


befejezési dátuma: 2023.01.31.

projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2021-00848

 
Copyright Kelemen Márton © 2010-2021.